Eseménynaptár

Emberközpontú tudomány Tudományünnepi megnyitó

Ünnepi tudományos ülés

Időpont

2017. november 06. 14.00-16.00 óra között

Helyszín

MTA SZAB-székház - 103-104 díszterem
6720 Szeged, Somogyi u. 7.

Részletek

Program:

14.00–14.10: Elnöki megnyitó
Fülöp Ferenc, az MTA rendes tagja, a SZAB elnöke

14.10–14.15: Köszöntő
Vékás Lajos, az MTA alelnöke
Szabó Gábor, az MTA rendes tagja, az SZTE rektora
Botka László, Szeged Megyei Jogú Város polgármestere

14.15–14.45: (Foto)elektrokémia a napenergia hasznosításának szolgálatában: útban egy fenntarthatóbb vegyipar felé – plenáris előadás
Janáky Csaba (SZTE Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék, MTA-SZTE „Lendület” Fotoelektrokémiai Kutatócsoport)

14.45–15.15: VIII. Dél-alföldi Innovációs Díj – díjkiosztó ünnepség. A nyertes pályázatának bemutatása
Dékány Imre, az MTA rendes tagja, a Dél-alföldi Innovációs Díj kuratóriumának elnöke

15.15–16.00: A „Tudomány Támogatásáért a Dél-Alföldön” Alapítvány és a Szegedi Akadémiai Bizottság közös pályázatának díjkiosztó ünnepsége
Botka László, Szeged Megyei Jogú Város polgármestere
Molnár Árpád, az MTA doktora, a „Tudomány Támogatásáért a Dél-Alföldön” Alapítvány  kuratóriumának elnöke
Fülöp Ferenc, az MTA rendes tagja, a SZAB elnöke

16.00: Zárszó

 

A tudományos előadás rövid összefoglalója:

(Foto)elektrokémia a napenergia hasznosításának szolgálatában: útban egy fenntarthatóbb vegyipar felé
Dr. Janáky Csaba (Szegedi Tudományegyetem Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék, MTA-SZTE „Lendület” Fotoelektrokémiai Kutatócsoport)

A megújuló energiaforrások kiaknázását szolgáló technológiák robbanásszerű elterjedésével egyre nagyobb kihívást jelent az időszakosan előállított elektromosáram-többlet tárolása. Ennek köszönhetően növekvő érdeklődés övezi a hagyományos, akkumulátorokon alapuló, töltéstárolási módszereken túlmutató eljárásokat. Elektrokémiai és fotoelektrokémiai módszerekkel egyaránt elő lehet állítani nagy energiatartalmú, hasznos vegyületeket olyan egyszerű alapanyagokból, mint a szén-dioxid (CO2) és a víz. Kutatócsoportomban olyan összetett elektródokat vizsgálunk, amelyek hasznosíthatóak lehetnek tüzelőanyagok és vegyipari alapanyagok közvetlen előállítására a CO2 átalakításával. Célunk, hogy e szabályozott nanoszerkezetű összetett elektródok tulajdonságait és viselkedését az összetétellel és az előállítási módszer szabályozásával hangoljuk.

Az előadás első részében bemutatom az elektrokémiai és a fotoelektrokémiai CO2-redukció főbb elméleti és gyakorlati aspektusait. Ismertetem azon szerkezet-hatás összefüggéseket, amelyeket eddigi munkánk során sikerült felderítenünk, és amelyek alapján racionálisan tervezett, összetett (foto)elektródokat készítünk. Ezt követően ismertetni fogom legújabb eredményeinket, ahol különféle szénnanoszerkezeteken (pl. nanocsőkötegek vagy 3D-grafén) és félvezetőkön alapuló fotoaktív hibridek szintézisét valósítottuk meg. Feltártuk, hogy milyen hatásaik vannak a szénnanoszerkezeteknek, és miként javítják a fotoelektródok hatékonyságát és stabilitását.

Szervező

Szegedi Akadémiai Bizottság

Kapcsolattartó

Bogdán Csilla (telefon: 36-62-553913)