Eseménynaptár

1. Művészetpedagógiai Konferencia

Konferencia

Időpont

2017. június 22. - 10.00 / 2017. június 24. - 17.00 óra között

Helyszín

ELTE TTK Északi tömb
1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A

Részletek

Négy művészeti ág: a dráma, a tánc, a vizuális művészetek és a zene, valamint a gyermek- és ifjúsági kultúra oktatói, kutatói és tanárképző szakemberei számára szerveznek bírálati rendszerű tudományos konferencia és angol nyelvű workshop sorozatot az ELTE öt karának művészetpedagógusai. Az ez évi rendezvény 2017 június 22−24 között Budapesten, az ELTE TTK lágymányosi kampuszán lesz, rendezője az MTA-ELTE Vizuális Kultúra Szakmódszertani Kutatócsoport.

A konferencia központi művészetpedagógiai területe 2017-ben a vizuális nevelés, a rendezvény címe Kepes György egyik művét idézve, „A világ új képe a művészetben és a tudományban – fókuszban: a vizuális kultúra pedagógiája”. Az esemény hazai meghívott előadói közül Csapó Benő, az MTA-SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport vezetője a korszerű műveltségképről, Falus András akadémikus, az MTA-SE Egészségnevelés Kortárs-Oktatással Kutatócsoport vezetője a zene és az egészség kapcsolatáról beszél majd. Freund Tamás akadémikus, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet osztályvezetője a művészeteknek a kognitív fejlődésre gyakorolt hatását mutatja be. Solymosi-Tari Emőke, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense a kultúrtörténeti integrációs modellt innovatív módon megvalósító előadás sorozatát ismerteti. A programban szerepel a művészeti és természettudományos oktatás közötti kapcsolatok kiépítéséről szóló panel beszélgetés is, amelyen további négy MTA Szakmódszertani Kutatócsoport tagjai vesznek majd részt.

A külföldi előadók közül a zenepedagógiát Katie Overy, a University of Edinburgh, Reid School of Music professzora és Damien Sagrillo, a Luxemburgi Egyetem docense képviseli, de zenepedagógiai vonatkozásai is lesznek Gerhard Hofbauer, a Nemzetközi Poliesztétikai Társaság elnöke előadásának is. A drámapedagógia plenáris előadója Sanja Krsmanović Tasić, a Nemzetközi Dráma- és Színházpedagógiai Szövetség (IDEA) Közgyűlésének elnöke lesz. A vizuális nevelés kortárs pedagógiai problémáiról Mira Kallio-Tavin, a finn Művészetek tanterv szerkesztője, az Aalto Művészeti és Gazdasági Egyetem, Helsinki docense, Ernst Wagner professzor, az Európai Vizuális Írástudás Hálózat (EnVIL) kutatásvezetője, és a holland Tantervi Központ (SLO) művészetpedagógiai főmunkatársa, Viola van Lanschot Hubrecht beszél majd. A természettudományok és művészetek összefüggéseit bemutató oktatási és alkotó módszerekről Fenyvesi Kristóf, a Jyväskylä-i Egyetem kutatója és a BRIDGES Matematikai – Művészeti Közösség alelnöke, és Lavicza Zsolt, a Cambridge-i Egyetem és a linzi Johannes Kepler Egyetem oktatója, a Nemzetközi GeoGebra Intézet kutatási vezetője szól majd.

A szervezők április 30-ig várják az előadók jelentkezését a két, hasonló témájú rendezvény magyar és angol nyelvű weboldalain.