Eseménynaptár

A teaszertartástól a rituális öngyilkosságig – az ősi Japán titkai

Előadás

Időpont

2016. december 7., 17:00 óra

Helyszín

MTA SZAB-székház - 110 előadóterem
6720 Szeged, Somogyi u. 7.

Részletek

Szegedi tehetségek utazási élménybeszámolója: 
Túróczi Tamás, Sófi-díjas történész PhD hallgató élménybeszámolója Japánról

 

A szamuráj mindenekelőtt éjjel-nappal legyen tudatában annak, hogy meg kell halnia.” (HAGAKURE - A SZAMURÁJOK KÓDEXE)

Japán egyszerre modern és ősi; titkokkal teli, érthetetlen, néhol felfoghatatlan, máshol csodálni való társadalom. A szigetország a világ egyik vezető gazdasági nagyhatalma, a modernizáció zászlóshajója, a számítástechnika, az autóipar, a robotika, megannyi jelenlegi és jövőbe mutató alkotás szülőhelye. Nyüzsgő, innovatív ország. Ugyanakkor nyugodt és mozdulatlan is. Nem kétséges: Japán az ellentétek földje, egy olyan kultúrjegyekkel bíró társadalom szülőhazája, amelynek gyökerei visszanyúlnak az évezredes múltba.

Sorozatban immár harmadik alkalommal kapom meg a lehetőséget arra, hogy a Szegedi Közéleti Kávéház és a Sófi Alapítvány jóvoltából előadást tarthassak földünk valamely érdekes kultúrájáról, amelyhez személyes élmények – akár utazások, akár történészi tevékenységem – révén kapcsolódom. Hálás vagyok ezért a Szervezőknek! Hiszen, aki már ismer, tudja rólam, hogy szenvedélyem az írás. És az írót a mese élteti. Ám, ami még ennél is fontosabb: a Közönsége.

Tisztelt Közönségem! Ezúttal Japánba „kalauzolnám” Önöket, a szamurájok országába, egy olyan ősrégi, titkokkal teli világba, ahol egykoron a harc művészetté nemesült, nemesi erény volt a szolgálat, s ha a becsület úgy kívánta, kötelesség a bosszú.

Szervezők

Közéleti Kávéház

SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány