RSS
129103

Sajtószoba

Tisztelt Látogató!

Ezen az oldalon a Magyar Tudományos Akadémia Kommunikációs Főosztálya által kiadott, hivatalos sajtóközlemények olvashatók. Bízunk benne, hogy közleményeinknek az Akadémia honlapján való közzététele segítségére lesz munkája során. 

 • Kihirdették az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát célzó pályázat nyerteseit
  2014.12.16. - 15 kutatási tervet támogat 12 hónapon keresztül az MTA annak az új programnak a keretében, amelyet még ősszel hirdetett meg Lovász László elnök. A tanórákon alkalmazott eredményes oktatási módszerek elemzésének és új eljárások fejlesztésének előkészítésére kiírt pályázat iránt nagy volt az érdeklődés: 88, témáját tekintve rendkívül változatos pályamű érkezett be. Az MTA Közoktatási Elnöki Bizottságának tagjaiból álló zsűri december 9-i ülésén döntött az 50 millió forintos támogatási keret elosztásáról.
  Tovább

 • Átlátható bírálati folyamatok, teljesítmény, kiválóság: átvették okleveleiket az MTA új doktorai
  2014.12.05. - Kilencven kutató vehette át az MTA doktora cím megszerzését tanúsító oklevelét a Magyar Tudományos Akadémia Székházának Dísztermében. Az akadémiai intézményrendszer megújításával összhangban módosított doktori szabályzat az egyszerűsített ügymenet mellett szigorúbb, ugyanakkor átláthatóbb követelményekhez kötötte az egyes szakterületek legkiválóbb kutatóinak teljesítményét elismerő cím megszerzését. 2013 őszétől külön kötetben is elérhetők azok a követelmények, amelyeket az aspiránsoknak teljesíteniük kell az MTA doktora cím eléréséhez.
  Tovább

 • Rész és egész - tudományos kalandozás az emberi gének és a növényi kórokozók világában
  2014.11.28. – Az élő szervezetek kutatásának lényege a komplexitás. Minél pontosabban ismertjük az egyes életfolyamatokat meghatározó tényezőket, kölcsönhatásuk részleteit, annál pontosabb képet lehet kialakítani egy biológiai rendszerről. A Magyar Tudomány Ünnepe keretében tartott előadásában Falus András az emberi öröklődést meghatározó genetikai elemek, Palkovics László pedig az emberiség történelmét megváltoztató növényi kórokozók szempontjából összegezte a tudomány új, mindannyiunk jövőjét befolyásoló eredményeit.
  Tovább

 • A feltörekvő tudósnemzedék hat ígéretes képviselője mutatkozott be az Akadémián
  2014.11.27. - A kutatók legifjabb nemzedékéhez tartozó, középiskolás, illetve egyetemi tanulmányai elején járó, de immár komoly tudományos tapasztalatokat felmutató hat fiatal beszélt terveiről, célkitűzéseiről, motivációjáról, a kutatói lét iránti elhivatottsága gyökereiről az MTA Székházában tartott InnoDiákok Fórumán. A Magyar Tudomány Ünnepe keretében tartott rendezvény új megközelítésben irányítja a figyelmet a tehetséggondozásra.
  Tovább

 • Az iparágak jövőjét alakító kutatásokról az Akadémián
  2014.11.07 – Hogyan inspirálhatják a kutatási eredmények a technológiai fejlesztéseket - e fő kérdésről osztották meg gondolataikat a gyógyszeriparban, az információtechnológiában, az energiaszektorban, a járműgyártásban, valamint a kutatásokban is alkalmazható csúcstechnológia megújításában élen járó cégek vezetői „A tudomány megrendelői" című konferencián. Az Akadémia országos rendezvénysorozata, a Magyar Tudomány Ünnepe kiemelt eseményén az üzleti élet képviselői beszéltek az iparágaknak a tudományos kutatásokkal szemben támasztott igényeiről, az MTA kutatóhelyeivel közösen elért eredményekről és megfogalmazták a tudomány jövőbeni szerepével kapcsolatos vízióikat.
  Tovább
 • A hangok hatalma - a kognitív fejlődés és az újrahangolt agy
  2014.11.03 – Hogyan hat a zene az agy fejlődésére és a beszédre vagy például a matematikai készségekre? Hol tart a tudomány az agy, a tudás, a képességek és a készségek fejlődésének és kölcsönhatásainak feltárásában? - egyebek mellett ezekre a kérdésekre adott választ a Magyar Tudomány Ünnepe nagy érdeklődéssel kísért nyitóelőadásában Csépe Valéria pszichológus, akadémikus. Az eseményfolyam idén a „messze látó tudomány" felelősségére hívja fel a figyelmet, és ízelítőt ad a tudomány jövőt meghatározó válaszaiból.
  Tovább
 • „Messze látó tudomány" - megkezdődött az MTA egy hónapig tartó rendezvénysorozata, a Magyar Tudomány Ünnepe
  2014.11.03 – Lovász László elnök köszöntőjével és Csépe Valéria akadémikus A hangok hatalma - a kognitív fejlődés és az újrahangolt agy című nyitóelőadásával megkezdődött az MTA november végéig tartó, országszerte több mint kétszáz rendezvényt kínáló programja, a Magyar Tudomány Ünnepe. A rendezvénysorozat idén elsősorban a jövőnket alakító tudományos kutatások és technológiák számára kínál bemutatkozási lehetőséget.
  Tovább 

 • Európa jövője és a fenntartható fogyasztás - konzultáció az MTA szervezésében
  2014.10.31. – Mennyire aggódik a fenntartható fogyasztás ügye miatt? Hajlandó lenne változtatni akár személyes fogyasztási szokásain? Hogyan csökkentsük a háztartásunkban keletkezett hulladék mennyiségét? Hasonló kérdéseket vitattak meg a „Parliaments and Civil Society in Technology Assessment" (PACITA) elnevezésű projekt keretében szervezett állampolgári konzultáció résztvevői. A konzultáció eredményei a nemzeti és az európai döntéshozók számára is hasznosak lehetnek a társadalom támogatását bíró szakpolitikai intézkedések bevezetésében.
  Tovább

 • A messze látó tudomány hónapja: kérdések, válaszok, eredmények és élmények
  2014.10.28. – Űrcsillagászat, genetika, vizuális informatika és agykutatás is szerepel az országszerte több mint kétszáz rendezvényt kínáló Magyar Tudomány Ünnepe programjában. A Magyar Tudományos Akadémia 11 éve elindított és idén „Messze látó tudomány" alcímet viselő rendezvénysorozata elsősorban a jövőnket alakító technológiák és tudományos kutatások számára kínál bemutatkozási lehetőséget a november 3-át követő négy hét során.
  Tovább 
 • A Magyar Tudományos Akadémia az iskolai tanulást segítő módszerek kutatását támogatja
  2014.10.16. – A tanórákon alkalmazott eredményes oktatási módszerek elemzésének és új eljárások fejlesztésének előkészítése céljából juthatnak támogatáshoz kutatócsoportok a most meghirdetett pályázaton. A pályázat bármely tudományághoz és tantárgycsoporthoz kapcsolódó szakértői közösség számára nyitott. A 2014-es pályázat nyertesei részletes kutatási koncepció kidolgozására kapnak támogatást, a kutatás megvalósításához szükséges forrásokat pedig egy következő pályázat keretében nyerhetik majd el.
  Tovább
 • Épül az új MTA Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kutatóház
  2014.10.02. – A 21. századi igényeknek megfelelő, hatékonyabban üzemeltethető, a humán tudományterületek együttműködését erősítő, inspiráló kutatási környezetet kínál majd az ott dolgozóknak az MTA új épületegyüttese. A nyolc-, hat- és négyemeletes kutatóközponti épületeknek helyet adó ferencvárosi telken néhány napja már munkagépek dolgoznak. A kormány által biztosított 8 milliárd forint támogatásból elkészülő épületegyüttest várhatóan 2016 elején vehetik birtokba a kutatók.
  Tovább

 • „Magyarország jövője szempontjából kulcsfontosságú, hogy minél több hazai kutató kapcsolódjon be nemzetközi kutatásokba"
  2014. 09. 01. – Az egyetemek és a Magyar Tudományos Akadémia kapcsolatának szorosabbra fűzéséről, a tudományos műhelyek jelentőségéről, a tudományos kíváncsiság teremtő erejéről beszélt Lovász László, az MTA elnöke a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanévnyitó ünnepségén. Köszöntőjében felidézte a Lendület program eredményeit, valamint hangsúlyozta: Magyarország jövője szempontjából kulcsfontosságú, hogy minél több hazai kutató kapcsolódjon be nemzetközi kutatásokba.
  Tovább

 • Páratlan leletek a Bakonyból, új kutatási terület meghonosítása - az MTA Lendület-kutatócsoportjának eredményei
  2014.08.07. – Az elmúlt két hétben körülbelül hétszáz, a korábbi ásatásokkal együtt pedig már több mint tízezer csontmaradvány került elő Iharkúton, Európa egyik legjelentősebb késő kréta kori ősgerinces-lelőhelyén. Ősi Attila paleontológus az MTA és az ELTE Lendület Dinoszaurusz Kutatócsoportja vezetőjeként az utóbbi három esztendőben az Akadémia kiválósági programjának támogatásával folytatta 14 évvel ezelőtt megkezdett, a hazai őslénytani kutatások szempontjából meghatározó jelentőségű munkáját.
  Tovább

 • A pattanások ellenszerét fedezték fel a marihuánában az MTA Lendület programjának kutatói a Debreceni Egyetemen
  2014.07.26. – A marihuána egyik tudatmódosulást nem okozó hatóanyaga, a kannabidiol gyulladáscsökkentő, valamint a faggyútermelést és sejtnövekedést mérséklő hatását tárta fel munkatársaival Bíró Tamás, az MTA doktora, a Debreceni Egyetemen működő MTA-DE Lendület Sejtélettani Kutatócsoport vezetője. Kutatási eredményeikről az egyik legrangosabb nemzetközi orvostudományi folyóiratban, a The Journal of Clinical Investigationban számoltak be.
  Tovább

 • Dohnányi-hagyaték érkezett az MTA kutatóközpontjába Floridából
  2014.07.18. – Az MTA Lendület programjának kutatói hozták haza a magyar és egyetemes zeneművészet meghatározó alakja, Dohnányi Ernő hagyatékának újabb részét. A nemzeti kulturális örökség felbecsülhetetlen értékű dokumentumai az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontban őrzött Dohnányi-gyűjteményt gyarapítják.
  Tovább

 • Az öregedő társadalom kihívásairól szervezett tanácskozást a Magyar Tudományos Akadémia
  2014.07.09. – 2020-ra Magyarországon a 65 év felettiek száma várhatóan eléri a 2 millió főt, 2030-ra pedig Európa lakosságának negyede időskorú lesz. Ezekről az előrejelzésekről és alternatív jövőképekről egyeztettek kutatók, szakpolitikusok, civilszervezetek és önkormányzatok képviselői a Magyar Tudományos Akadémia által koordinált „Parliaments and Civil Society in Technology Assessment" (PACITA) elnevezésű program keretében.
  Tovább

 • Akadémiai kutatók csatlakoznak a kiemelt uniós grafénkutató programhoz
  2014.06.23. – Az MTA Természettudományi Kutatóközpont Nanoszerkezetek Kutatócsoportja sikeres pályázat eredményeként csatlakozik az Európai Bizottság által kezdeményezett, a jövőbeni és feltörekvő technológiák fejlesztésére irányuló egyik "zászlóshajóprogramhoz", a Graphene Flagship projekthez. A grafénalapú, szendvicsszerkezetű kompozitokra összpontosító kutatás a "Magas frekvenciájú elektronika" című munkacsomag része lesz.
  Tovább

 • Továbbra is Lendületben: 18 új kutatócsoportot alakíthatnak fiatal kutatók az MTA kiválósági programjának támogatásával
  2014. 05.16. – Az intelligens anyagok fejlesztésétől a rosszindulatú daganatos betegek túlélési esélyeinek előrejelzésén át a középkori európai Magyarország-kép meghatározásáig igen változatos azon fiatal tudósok kutatási területeinek köre, akik 2014-ben alapíthatnak önálló kutatócsoportot a Magyar Tudományos Akadémia kiválósági programjának támogatásával. Az immár hatodik éve meghirdetett Lendület-pályázat 18 idei nyertese közül többen is külföldről térnek haza, hogy világszínvonalú eredményeket ígérő tudományos munkájukat Magyarországon folytassák.
  Tovább

 • Tisztújítás után: bemutatjuk az MTA új választott vezetőit
  2014.05.06. – A Magyar Tudományos Akadémia 185. közgyűlésének döntése értelmében a következő három esztendőben Lovász László képviseli elnökként a nagy múltú, rangos intézményt. A főállású választott vezetők közül a főtitkári feladatokat Török Ádám láthatja el, a főtitkár-helyettesi tisztséget pedig Barnabás Beáta tölti be. Az akadémiai elnök munkáját élettudományi alelnökként Freund Tamás, társadalomtudományi alelnökként Vékás Lajos, természettudományi alelnökként pedig Szász Domokos segíti. Az MTA Elnökségének három, a Közgyűlés által választott tagja Tulassay Tivadar, Szabó Miklós, valamint Bokor József lett.
  Tovább

 • Lovász László a Magyar Tudományos Akadémia új elnöke
  2014.05.06. – Zárt ülésen választották meg a 185. közgyűlés keddi munkanapján a Magyar Tudományos Akadémia főállású vezetőit - az MTA elnökét, főtitkárát és főtitkárhelyettesét, továbbá az Akadémia alelnökeit, az elnökség egyes tagjait, a közgyűlési bizottságok tagjait és vezetőit, többek között a Doktori Tanács, a Felügyelő Testület, a Tudományetikai Bizottság és a Vagyonkezelő Testület tagjait.
  Tovább

 • Jelentősen bővülő források, folyamatosan megújuló kutatási infrastruktúra: a Közgyűlés előtt az MTA költségvetésével kapcsolatos elnöki beszámolók
  2014.05.06. – A szerkezeti megújulás, illetve a költséghatékonyságot erősítő lépések nyomán az elmúlt években növekvő költségvetésből mind több jut közvetlenül kutatási célokra, így például a modellértékű kutatásfinanszírozási programra, a Lendületre - összegezte az Akadémia költségvetéséről és vagyoni helyzetéről szóló beszámolójában az elért eredményeket az MTA elnöki posztjáról két ciklus után távozó Pálinkás József.
  Tovább

 • A legtöbb teljesítményindikátorban erősödés jelei mutatkoznak
  2014.05.06. – A szerkezeti megújítás, valamint az ehhez illeszkedő szervezeti változások, a kiválósági szempontok érvényesítése, a tudományterületeken átívelő interdiszciplináris kutatási témák bővülése következtében növekedő teljesítmény, magas minőségű kutatások, a nemzetközi kapcsolatok erősödése - e tendenciák jellemzik az Akadémia kutatóintézet-hálózatának 2013-as tevékenységét.
  Tovább

 • 2013 - a növekedés éve a Magyar Tudományos Akadémián
  2014.05.06. – Korszakos jelentőségű beruházásokról, a megújult akadémiai kutatóhálózat eredményeiről, az MTA testületeinek, bizottságainak tavalyi tevékenységéről számolt be Pálinkás József elnök az Akadémia 185. közgyűlésének második napján. A Magyar Tudományos Akadémia sokrétű közfeladatainak teljesítéséről szólva az elnök a fentiek mellett kitért a bővülő pályázati portfólióra, az MTA és a felsőoktatás gyümölcsöző kapcsolatára, valamint az Akadémia szerepvállalására az európai tudományos szervezetekben.
  Tovább

 • Elnöki ciklust lezáró, tisztújító közgyűlés a Magyar Tudományos Akadémián
  2014.05.05. – Pálinkás József köszöntőjével megkezdődött az MTA 185. rendes Közgyűlése. A köztestület nyilvános ünnepi ülésén az MTA elnöke átadta a legrangosabb akadémiai díjakat, valamint Dóczi Tamás akadémikus tudományos előadásában Karinthy Frigyes példáján mutatta be az idegsebészeti eljárások fejlődésével kapcsolatos legújabb eredményeket. A Külső Tagok Fórumán a határon túli magyar kutatók és a külhoni magyar kutatások ösztönzését és integrálását ösztönző akadémiai programok eredményeit tekintik át  a résztvevők.
  Tovább

 • Tudomány és magyarság: a határon túli magyar kutatók és a külhoni magyar kutatások 2013. évi eredményei
  2014.05.05. – Az MTA 185. közgyűlése  Külső Tagok Fórumán Pálinkás József, az MTA elnöke, a külhoni magyar nyelvű és tárgyú kutatások ösztönzésének hatéves akadémiai pogramjait  foglalta össze, majd Kocsis Károly, a Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság elnöke a Kárpát-medencei magyar tudományos szervezetek képviselőinek jelenlétében számolt be a határon túli magyar tudományosság program 2013-as eredményeiről.
  Tovább

 • Átadták az Arany János-díjakat és az Arany János-érmeket
  2014.05.05. – Az MTA 185. közgyűléséhez kapcsolódó Külső Tagok Fórumán Pálinkás József, az MTA elnöke átadta a külhoni magyar tudósok munkáját elismerő Arany János-díjakat és -érmeket.
  Tovább

 • „Küzdelem nélkül nincs diadal" - Erdélyi János és Pulszky Ferenc emlékére
  2014.05.05. – Az MTA 185. közgyűlésének első napján a reformkor két nagy hatású tudósa és kultúraszervező egyénisége, Erdélyi János és Pulszky Ferenc születésének kétszázadik évfordulója alkalmából nyílt kiállítás az Akadémia Székházában. A szekrénytárlattal folytatódik az a hagyományteremtő kezdeményezés, hogy az MTA egy-egy neves tagjához kapcsolódó emlékév, kerek évforduló alkalmával az akadémiai Kézirattár és a Levéltár kevéssé ismert becses iratait, tárgyait bemutassák az érdeklődőknek.
  Tovább

 • Átadták az MTA legrangosabb elismeréseit a közgyűlésen
  2014.05.05. – A 185. ünnepi közgyűlésen Pálinkás József, az MTA elnöke átadta az Akadémia kiemelkedő  elismeréseit: az Akadémiai Díjakat, az Akadémiai Újságírói Díjat, a Wahrmann Mór-érmet, valamint az Arany János-életműdíjat.
  Tovább

 • Lendület, megújítás, fejlesztések és növekedés: elnöki ciklust lezáró, tisztújító közgyűlés a Magyar Tudományos Akadémián
  2014.04.30. – Az Akadémia 185. közgyűlésével ér véget Pálinkás József kétszer hároméves elnöki ciklusa. A leköszönő elnök a hétfőn kezdődő közgyűlésen több beszámolóban von mérleget a szerkezeti megújítás, a fejlesztések, a korszakos beruházások, a működési hatékonyságot és a kutatási versenyképességet erősítő lépések nyomán elért eredményekről. Az ünnepi közgyűlésen adják át a legrangosabb akadémiai elismeréseket, kedden pedig zárt ülésen megválasztják az MTA új tisztségviselőit.
  Tovább

 • Kilenc külföldi vendégkutató kapcsolódik be az akadémiai kutatásokba
  2014.04.28.Az MTA által harmadszor meghirdetett vendégkutatói pályázatnak köszönhetően újabb külföldi szaktekintélyek kapcsolódnak be az Akadémia kutatóközpontjaiban és kutatóintézeteiben működő kutatócsoportok, valamint az Akadémia által támogatott egyetemi kutatócsoportok munkájába. A professzorok az akadémiai kutatóhálózat megújítási programjának részeként 3-12 hónapot töltenek Magyarországon, és tudásukkal, tapasztalatukkal hozzájárulnak az akadémiai kutatócsoportok eredményeihez. Tevékenységük a magyar tudományos közösség egészére hatással lehet.
  Tovább

 • Az EASAC és az MTA első, „Tudomány a szakpolitikáért" című csúcstalálkozója a független, tudományos tényeken alapuló tanácsadás meghatározó szerepére hívja fel a figyelmet a fenntartható szakpolitikai döntések meghozatalában. 2014.03.20.
  Tovább
 • Állami kitüntetéseket adott át az Akadémia elnöke március 15. alkalmából

  2014.03.17. – A Magyar Tudományos Akadémia elnökének előterjesztésére tizenöt kutató vehetett át a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából Magyarország Köztársasági Elnöke által adományozott elismerést a Magyar Tudományos Akadémia Székházában. A Magyar Érdemrend tisztikeresztjét, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét, valamint a Magyar Ezüst Érdemkeresztet Pálinkás József, az MTA elnöke adta át a kitüntetetteknek.
  Tovább

 • Nemzeti Agykutatási Program indul a magyar Kormány támogatásával
  2014. 02. 26. – Kizárólag felfedező kutatásokon alapuló új terápiákkal és megelőzéssel csökkenthető érdemben az agyi rendellenességek hatalmas társadalmi és gazdasági terhe. E felismerés jegyében Nemzeti Agykutatási Program (NAP) támogatásáról döntött a magyar Kormány, amiről Orbán Viktor miniszterelnök, Pálinkás József, az MTA elnöke és Freund Tamás, a NAP Konzorcium elnöke írt alá ünnepélyes keretek között megállapodást az Akadémia Székházában. A Magyar Tudományos Akadémia részvételével megvalósuló négyéves kutatási program célkitűzéseit a Kutatási Technológiai és Innovációs Alap 12 milliárd forintos támogatásával valósíthatják meg a konzorciumi partnerek.
  Tovább

 • Nemzeti Agykutatási Program - Új távlatok a neurobiológiai kutatásokban
  2014. 02. 26.A 12 milliárd forint kormányzati támogatással induló Nemzeti Agykutató Program öt pillérének vezetői sajtóbeszélgetésen ismertették legfontosabb célkitűzéseiket, amelyen egyebek mellett az idegsejteket fénnyel manipuláló optogenetikáról, a Parkinson-kórban alkalmazott mélyagyi stimulációról, az epilepsziás rohamokat meggátoló agyi érzékelőkről, a koponyasérülések néma járványáról és a gyógyszerkutatások előtt álló kihívásokról is szó esett.
  Tovább

 • Borban a tudomány: Átadták „Az MTA Bora 2014" díjakat
  2014. 02. 26. A Magyar Tudományos Akadémia minősített borversenyén tudósok és borászok 54 magyar pincészet és borászat 147 bora közül választották ki azt a hetet, amely egy éven keresztül viselheti „Az MTA Bora 2014" elismerő címet.
  Tovább 

 • JelEsély: Egyedülálló nyelvtudományi kutatások a hallássérültek esélyeinek növeléséért az MTA Nyelvtudományi Kutatóintézetben
  Multidiszciplináris kutatásokkal alapozza meg az MTA Nyelvtudományi Intézetben kezdődő vizsgálatsorozat azt a törvényi rendelkezést, amely előírja az oktatási és nevelési intézményekben a jelnyelv bevezetését, valamint széles körű használatát. A jelnyelv sztenderdizációját célzó sokrétű kutatás nagymértékben hozzájárul a hallássérültek, különösen a siketek esélyeinek előmozdításához, kommunikációs jogaik gyakorlásához, valamint az oktatáshoz való hozzáférésük biztosításához.
  Tovább

 • Slágergyanús tudomány: könnyűzenei konferencia az MTA-n
  2014.01.31. – Hogyan próbálta irányítani az állampárt a könnyűzenét a Kádár-korszakban? Vajon egy új nőideál megjelenésével magyarázható Zalatnay Sarolta egykori slágerének, a "Nem várok holnapig!"-nak a sikere? Milyen kapcsolat fűzi össze a cigányzenét a modern dzsesszel? - többek között e kérdésekre keresik a választ az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont által "Könnyűzene - Könnyű zene? Magyar populáris zene a 20-21. században" címmel rendezett, kétnapos tudományos konferencia előadói.
  Tovább

 • Ház és haza - átadták az MTA Domus Hungarica felújított Vendégházát
  2014.01.15. – Korszerű környezettel, 36 vendégszobával, közösségi helyiségekkel, könyvtárral, konferenciateremmel és parkosított kerttel várja a határon túli magyar kutatókat az MTA Domus Hungarica Vendégházának 250 millió forintból felújított épülete. Szerdán Pálinkás József, az Akadémia elnöke adta át a megújult vendégházat, amely a határon túli magyar kutatóknak, valamint a magyar nyelven magyar vonatkozású témát vizsgáló külhoni tudósoknak biztosít szálláshelyet, információs központot és konferenciahelyszínt egyaránt.
  Tovább

 • Lendület Napok: mozgásban a hazai tudomány
  2013.12.16. - Az MTA Lendület programjának nyertesei két napon keresztül rövid, közérthető és szemléletes előadásokban mutatják be elért eredményeiket, kutatásaik távlati jelentőségét és társadalmi hasznát. A hétfőn kezdődött és szerdán folytatódó sajtónyilvános eredménybeszámoló, a Lendület Napok keretében elhangzó hatvankét összefoglaló áttekintést ad a program egészének sikereiről.
  Tovább

 • Az MTA új doktorai: teljesítmény és tekintély a tudományban
  2013.12.04. – 92 kutató vehette át a Magyar Tudományos Akadémia Székházában Pálinkás József elnöktől az MTA doktora cím megszerzéséről szóló oklevelet. Az akadémiai doktorok száma velük együtt 2792-re bővült.
  Tovább

 • A fenntartható fejlődés érdekében ─ zárónyilatkozat elfogadásával ért véget a WSF
  2013.11.28. – Öt pontban fogalmazta meg ajánlásait a nemzetközi tudósközösség a helyi idő szerint szerda délután befejeződött hatodik World Science Forumon. Száz ország félezer résztvevője a fenntartható fejlődés érdekében kifejtett globális és nemzeti erőfeszítések összehangolását, a fenntartható tudomány és innováció elősegítésére szolgáló oktatás területén az egyenlőtlenségek csökkentését, a tudományos kutatásokban az etikai szempontok érvényesítését, a tudomány finanszírozására fenntartható mechanizmusok kialakítását, továbbá a kormányzati és a civil szféra képviselőivel, illetve a gazdaság és a média szereplőivel a fenntarthatóság kérdéseiről folytatott párbeszéd kibővítését javasolja. A deklarációt elfogadó ünnepi ülésen felszólalt Pálinkás József, az MTA és a WSF elnöke is.
  Tovább

 • A jövő tervezésétől a tudománydiplomácia globális jövőt formáló hatásáig
  2013.11.26. – A tudomány nemzetek felettiségét, valamint az emberiség előtt álló, világméretű kihívásokra adható hiteles válaszok megfogalmazásában betöltött szerepét hangsúlyozták a Tudomány Világfóruma több szekcióülésének levezető elnökei és előadói az mta.hu-nak nyilatkozva.
  Tovább

 • Száz ország tudósa, döntéshozója és tudománydiplomáciai szakértője tanácskozik Rio de Janeiróban a Tudomány Világfórumán
  2013.11.25.A tudománynak az emberiség előtt álló kihívások megoldását elősegítő értékteremtő hozzájárulásáról kezdett tanácskozást mintegy száz ország tudósa, döntéshozója és tudománydiplomáciai vezetője Rio de Janeiróban, a Magyar Tudományos Akadémia kezdeményezésére a világ legbefolyásosabb tudományos világszervezeteinek közös erőfeszítéseként létrejött World Science Forumon. A Pálinkás József akadémiai elnök javaslata nyomán világkörüli útra indult, budapesti kötődésű találkozó résztvevői hétfő reggeltől hat plenáris és tizenkét tudományos, illetve parlamenti szekcióban cserélnek eszmét tudományetikai, oktatási, valamint tudománypolitikai kérdésekről.
  Tovább
 • A tudomány hídja Budapest és Rio között - világ körüli úton a World Science Forum
  2013.11.22. – Nobel-díjas kutatók, tudományminiszterek, a világ legbefolyásosabb tudományos döntéshozóinak részvételével kezdődik meg november 24-én Rio de Janerióban a hatodik World Science Forum. A rendezvényt többek között Pálinkás József, az MTA és a WSF elnöke nyitja meg, Áder János köztársasági elnök pedig videoüzenetben köszönti a Világfórum előadóit és vendégeit.
  Tovább

 • Korszakos befektetés a jövő tudományos sikereibe: megnyílt az MTA TTK új épülete
  2013.11.15. – A magyar természettudomány új, 21. századi technológiával felszerelt, 9,5 milliárd forintból felépült kutatóközpontját avatta fel Orbán Viktor miniszterelnök és Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a lágymányosi egyetemi campuson. Az MTA Természettudományi Kutatóközpont új épülete többek között az anyagtudományi, valamint az egészség- és környezetvédelmet és a gyógyítást szolgáló felfedező kutatások számára biztosít Európában is egyedülálló feltételeket.
  Tovább

 • Kutatók éjszakája az akadémiai kutatóhelyeken, Nyílt Nap az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) magyarországi agyközpontjában

  2013.09.26. - Jövőt idéző technológiákkal, a kapcsolatháló-kutatás módszertanával, láthatatlan energiatolvajokkal, a növények biológiai órájával, és sok-sok tudományos érdekességgel ismerkedhetnek az érdeklődők országszerte a Kutatók éjszakáján az akadémiai kutatóhelyeken. Pénteken kora délutántól késő estig változatos interaktív programok várják az egyetlen hazai főhivatású kutatóintézet-hálózat laborjaiba és fejlesztő műhelyeibe látogatókat. Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontjába hétvégén is ellátogathatnak a jövő információ-technológiai rendszerei és a fizika iránt érdeklődők.
  Tovább

 • Világszínvonalú egyetemekhez a felsőoktatás intézményrendszerének és finanszírozásának teljes megújítására van szükség
  2013.08.31. - A felsőoktatás, a gazdaság, a politika és a társadalom szereplőinek kölcsönös bizalmon alapuló, felelős együttműködését sürgette Pálinkás József, az MTA elnöke a Szegedi Tudományegyetem Tanévnyitó Ünnepségén elmondott köszöntőjében. Az intézmény zsúfolásig megtelt Kongresszusi termében egybegyűlteket arra figyelmeztette, hogy az egyetemek előtt álló kihívások nem vészmegoldásokat, hanem tényleges felismeréseket, hosszú távú gondolkodást kívánnak.
  Tovább

 • A mágneses anyagok tudósainak seregszemléje az Akadémián
  2013.08.25. - A világ majd 40 országa mintegy 300 kutatójának részvételével kezdődik hétfőn a Magyar Tudományos Akadémián a lágymágneses anyagok tudósainak legnagyobb nemzetközi eseménye, a Soft Magnetic Materials 21 Conference (SMM 21). A kétévente megrendezett konferenciának az 1983-as egri, valamint az 1999-es balatonfüredi rendezvény után immár harmadszor ad otthont Magyarország, ami a hazai mágneses kutatások nemzetközi elismerését jelzi.
  Tovább

 • Állami kitüntetések augusztus 20. alkalmából az Akadémián
  2013.08.22. - A Magyar Tudományos Akadémia elnökének előterjesztésére az állami ünnep alkalmából tudósok, kutatók - köztük akadémikusok és az MTA doktorai -  vehettek át állami kitüntetést az Akadémia Székházában. A Magyarország köztársasági elnöke által adományozott elismeréseket Pálinkás József adta át a díjazottaknak.
  Tovább

 • Nagy sikerű nemzetközi limnológiai kongresszus az MTA Ökológiai Kutatóközpont szervezésében
  2013.08.09. - Az édesvizek állapotáról tanácskozott 47 ország több mint félezer tudósa augusztus 4-9. között Budapesten a Nemzetközi Limnológiai Társaság (SIL) XXXII. kongresszusán. A „Változatos vizek - gazdag élet" mottójú esemény társszervezője az MTA Ökológiai Kutatóközpont, védnöke Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke volt.
  Tovább

 • Nemzetközi konferencián emlékeztek Szőkefalvi-Nagy Béla matematikusra
  Születésének századik évfordulója alkalmából ötnapos nemzetközi konferencián tisztelegnek magyar és külföldi tudósok a szegedi matematikusiskola meghatározó alakjának, a sziporkázó egyéniségű tanárnak, a funkcionálanalízis nemzetközi hírű művelőjének, Szőkefalvi-Nagy Béla akadémikusnak az emléke előtt Szegeden. A Magyar Tudományos Akadémia és a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézete által rendezett eseményen az egybegyűlteket Pálinkás József, az Akadémia elnöke köszöntötte.
  Tovább

 • A nemzetközi matematikai élet középpontjába került a Magyar Tudományos Akadémia
  Budapest, 2013. 07.01. - Erdős Pál születésének századik évfordulója alkalmából a világ 53 országából érkező, közel 700 résztvevővel nemzetközi matematikai konferencia kezdődött hétfőn az Akadémián. A Magyar Tudományos Akadémia, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet, az ELTE és a Bolyai János Matematikai Társulat közös szervezésében július 1. és 5. között zajló nagyszabású nemzetközi esemény célja, hogy Fields-érmes, Wolf- és Abel-díjas matematikusok, jeles tudóstársak és tanítványok körében állítsanak méltó emléket a matematika számos ágát gazdagító, világhírű tudósnak. Az Akadémia kiemelten támogatja a konferenciát, amelynek fővédnöke Pálinkás József.
  Tovább

 • Közép-Európa legmodernebb kutatási célú adatközpontja az Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpontjában
  Budapest, 2013.06.13 - Európában is kiemelkedő színvonalú kutatási célú adatközpontot avatott fel Orbán Viktor miniszterelnök, Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Rolf-Dieter Heuer, a CERN főigazgatója az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban 2013. június 13-án. Közép-Európa legnagyobb, bruttó 8,5 milliárd forint összértékű  beruházásával olyan adatközpont létesült, amely a következő két évtizedben mozgásba hozhatja a hazai tudományos kutatásokat és meghatározó jelentőségű lehet Magyarország nemzetközi kutatási és kutatás-fejlesztési projektekben való részvétele szempontjából. A magyar részecskefizikusok sikeres és elismert munkájára alapozva a Magyar Tudományos Akadémia és a magyar Kormány példaértékű összefogásával rekordidő alatt világszínvonalú európai kutatási infrastruktúra jött létre Budapesten.
  Tovább

 • Növekvő Lendület: 14 új kutatócsoportot alakíthatnak kiváló fiatal magyar kutatók  a Lendület program támogatásával
  Budapest, 2013. június 11 - A korai rákdiagnosztikában is használható vegyületeket fejlesztő kémikus, az epilepsziás rohamok gyakoriságát és időtartamát csökkentő kezelési eljárást kutató orvos, a vállalatok versenyképességének összetevőit elemző közgazdász és a kísérleti részecskefizika eszköztárát bővítő fizikus egyaránt található az MTA Lendület programjának idei nyertesei között. A 14, kiemelkedő teljesítményt felmutató kutató idén összesen 619,3 millió forintos támogatással alakíthat önálló kutatócsoportot akadémiai kutatóközpontokban, kutatóintézetekben és hazai egyetemeken. Az új nyertesekkel 79-re bővül az ígéretes kutatási programokat megvalósító Lendület kutatócsoportok köre.
  Tovább

 • A tudomány üzenetei a Budapesti Víz Világtalálkozóra - multidiszciplináris konferencia
  Budapest, 2013. május 15. - A vízzel kapcsolatos legújabb kutatási eredményeket ismertetik és a 2013. október 8-11. közötti Budapesti Víz Világtalálkozó tudományos üzeneteit fogalmazzák meg a téma legjobb magyarországi kutatói a kétnapos Multidiszciplináris Vízkonferencián. A Magyar Tudományos Akadémián szerdán kezdődő rendezvényt - amelyen köszöntőt mondott Áder János államfő is - Pálinkás József, az MTA elnöke nyitotta meg.
  Tovább

 • Pálinkás József, az MTA elnökének válasza Herczog Edit EP képviselő nyílt levelére
  Tovább

 • A Magyar Tudományos Akadémia 184. közgyűlésnek hírei
  Tovább

 • Kontinenseken átívelő tudományos tapasztalatcsere Budapesten

  Budapest, 2013. április 9 - Tizennégy nemzet tudósai tanácskoztak Budapesten a "Tudomány és diplomácia: Közép-Európa és a Földközi-tenger déli térsége - Tapasztalatcsere a Magyar-Olasz Kulturális és Tudományos Évad keretein belül" című konferencián. A Magyar Tudományos Akadémia, az Olasz Köztársaság Nagykövetsége és a budapesti Olasz Kultúrintézet, illetve a The World Academy of Sciences (TWAS) közös rendezvényén köszöntőt mondott Pálinkás József, az MTA elnöke is.
  Tovább

 • Világkörüli úton a tudomány világfóruma: Budapest után Rióban a World Science Forum
  A World Science Forum (WSF) Irányító Testülete párizsi tanácskozásán véglegesítette a magyar kezdeményezésű nemzetközi eseménysorozat novemberi rendezvényének programját. Az idei lesz az első alkalom, hogy  az MTA kezdeményezésére a Világfórumot Európán kívül, ezúttal Rio de Janeiróban rendezik.
  Tovább

 • MTA Posztdoktori Kutatói Program 2013
  Budapest, 2013. március 27. - Az akadémiai kutatóintézet-hálózat megújítási programjának újabb elemeként a teljes kutatói pályaív kiépülését szolgáló és a kutatócsoportok versenyképességét erősítő posztdoktori pályázatot hirdetett meg az MTA elnöke.
  Tovább

 • Magyar fizikusok a Nagy Hadronütköztetőnél elért eredményekről
  Budapest, 2013. március 18. - Akadémiai kutatók mutatják be a legfrissebb részecskefizikai  eredményeket a legtekintélyesebb hazai ismeretterjesztő szervezet, a TIT (Tudományos Ismeretterjesztő Társulat) Természet Világa folyóiratában. A „Mikrovilág - 2012"címmel megjelent különszámot  méltatva Pálinkás József, az MTA elnöke kiemelt fontosságú feladatnak nevezte a részecskefizika legújabb felfedezéseinek, eredményeinek pontos és közérthető tudománykommunikációját.
  Tovább

 • „Nincs nagyobb tisztesség...": Állami kitüntetéseket adott át az MTA elnöke
  Budapest, 2013. március 15. - Tizenegy kutató vehetett át a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából Magyarország köztársasági elnöke által adományozott elismerést a Magyar Tudományos Akadémia székházában. A Magyar Érdemrend tisztikeresztjét és lovagkeresztjét Pálinkás József, az MTA elnöke adta át a tudósoknak.
  Tovább

 • Tizenheten vehették át a Széchenyi-díjat a Parlamentben
  Budapest, 2013. március 15. - A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából rendezett ünnepélyes díjátadón tizenhét tudósnak adták át a Széchenyi-díjat a Parlament kupolatermében. A kitüntetettek közül tizennégyen a Magyar Tudományos Akadémia tagjai vagy az MTA doktorai. A Magyar Érdemrend nagykeresztjét egy akadémikus vehette át, a Magyar Érdemrend középkeresztje elismerésben pedig az MTA három tagja részesült.
  Tovább

 • Magyarország „névjegye" - Nemzeti Atlasz az Akadémiától
  Budapest, 2013. március 8. - A Magyar Tudományos Akadémia megújult kutatóintézet-hálózatának egyik fontos közfeladata a honismeretet elmélyítő, a megalapozott döntéshozatalt támogató, valamint az oktatásban is használható térképgyűjtemények kiadása. A készülő új Nemzeti Atlasz Program keretében megjelenő kötetek egyik "előfutárát", a Kárpát-medence és szomszédsága etnikai arculatának változásáról szóló kiadványt pénteken mutatták be az MTA-n.
  Tovább

 • Új szellemitulajdon-politika az Akadémián
  Budapest, 2013. március 7. - Az MTA felbecsülhetetlen értékű szellemi vagyona az akadémiai vagyon legfőbb eleme - hangsúlyozta Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, az MTA új szellemitulajdon-politikájáról szóló dokumentumot ismertetve az Akadémián tartott sajtótájékoztatón.
  Tovább

 • A Magyar Tudományos Akadémia Bora 2013
  Budapest, 2013. február 1. -
  Magyarország szinte összes jelentős borvidéke 57 pincészetének és borászatának 151 bora közül választották ki a bort kedvelő és ahhoz értő tudósok, valamint az MTA elnöke által felkért hivatásos borászok azt a 6 nemes nedűt, amely az idén negyedik alkalommal rendezett bormustrán elnyerte a „Magyar Tudományos Akadémia Bora 2013" elismerő címet. A szigorú szakmai előírásoknak megfelelő, minősített borversenyként elismert rendezvénnyel az Akadémia a magyar bor hírnevének öregbítéséhez kíván hozzájárulni.
  Tovább

 • "Magyarország tudományos eredményeit világgá kellene kürtölni"
  Budapest, 2013. február 1. - A Magyar Tudományos Akadémia elnökének meghívására Budapestre érkezett Anne Glover, az Európai Bizottság elnökének tudományos főtanácsadója. Kétnapos látogatása során a világ élvonalába tartozó magyar kutatókkal - köztük az Akadémia Lendület programjának és az Európai Kutatási Tanács (ERC) kiválósági pályázatának magyar nyerteseivel - is találkozott, és látogatást tett az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetében.
  Tovább

 • Az Európai Bizottság elnökének tudományos főtanácsadója az MTA-n
  Budapest, 2013. január 29. - 
  A Magyar Tudományos  Akadémia elnökének meghívására hazánkba érkezik Anne Glover, az Európai Bizottság (EB) elnökének  tudományos főtanácsadója. A skót biokémikus-professzor csütörtökön kezdődő, kétnapos hivatalos látogatásán tájékozódik a tudomány és a kutatás hazai helyzetéről és kilátásairól, az innovációpolitikai kezdeményezésekről, párbeszédet folytat a tudomány képviselőivel az európai szerepvállalásról, valamint a kutatók és a döntéshozók közös felelősségéről a társadalmi kihívások felismerésében és megoldásában.
  Tovább

 • Az agykutatás évtizede kezdődhet Európában
  Budapest, 2013. január 28. - Az Európai Bizottság hivatalos közleményben jelentette be, hogy az Emberi Agy Projekt (Human Brain Project - HBP) a két támogatott FET* „zászlóshajó"-projekt egyike. Az új projekt egyesíti az európai erőket a modern tudomány egyik legizgalmasabb területén: az emberi agy megértésében.
  Tovább

 • A jövő IT-technológiája érkezik a Wigner Adatközpontba
  Budapest, 2013. január 21. - Felavatták az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont és az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) együttműködésében Csillebércen megvalósuló Wigner Adatközpont első géptermét. Az adatfeldolgozás új korszakát jelentő, világszínvonalú létesítmény a következő két évtizedben alapvető fontosságú lesz hazánknak a nemzetközi kutatási és kutatás-fejlesztési projektekben való részvétele szempontjából.
  Tovább

 • A kiválók lendülete: világszínvonalú hazai kutatási eredmények beszámolója az MTA-n
  Budapest, 2012. december 10. - A Lendület program idei eredménykonferenciáján a kutatócsoportok rangos nemzetközi folyóiratokban megjelent publikációikról, további ígéretes kutatók bevonásáról, infrastruktúra-fejlesztésről, a kutatások közvetett és közvetlen társadalmi hasznáról számoltak be. A 2011-ben támogatást nyert 16 kutatócsoport vezetői meggyőző és előremutató kutatási sikerekről, új kutatási irányokról és világszínvonalú kutatási környezet kialakításáról beszéltek az MTA Lendület programjának nyilvános rendezvényén.
  Tovább

 • Átadták az MTA szerkezetkész Természettudományi Kutatóközpontját, az MTA Q-2-t
  Budapest, 2012. november 28. - A világszínvonalú, Európában is egyedülálló kutatási lehetőségeket kínáló MTA Természettudományi Kutatóközpont szerkezetépítése lezárult. A bejárással egybekötött műszaki átadáson Pálinkás József, az MTA elnöke megköszönte a projekt irányítójának és résztvevőinek pontos és igényes munkáját. A tervek szerint 2013 őszére elkészülő épületegyüttessel olyan kutatóközpont jön létre, amely egyaránt szolgál akadémiai kutatási, felsőoktatási és innovációs célokat.
  Tovább

 • Korszerű előadóteremmel és közösségi térrel bővült az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet központi épülete
  Budapest, 2012. november 26. - Az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetében egy korszerűen felszerelt, mintegy száz fő befogadására alkalmas előadótermet avatott fel Pálinkás József, az MTA elnöke és Freund Tamás igazgató. A megújult előadóterem méltó körülményeket biztosít rangos szakmai programok, kutatói rendezvények megvalósítására.
  Tovább

 • Kutatóhelyek tárt kapukkal
  Budapest, 2012. november 20. - címmel mutatja be kutatásait 2012. november 19. és november 23. között az MTA kutatóintézet-hálózata. A 47 választható programon a tudományos kutatásokat és  felfedezéseket, azok keletkezésének helyszíneit és körülményeit ismerhetik meg az érdeklődők. A kutatók élményszerű tárlatvezetések és interaktív bemutatók, szemináriumok keretében ismertetik meg az érdeklődőket a kutatómunka részleteivel, a kutatás mindennapi teendőivel, és beszélgetnek a kutatáshoz kapcsolódó személyes élményekről, kihívásokról.
  Tovább

 • Tanárok az Akadémián

  Budapest, 2012. november 14. - 2012-ben először szerepel a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozatában a Tanárok az Akadémián című program, amelynek rendhagyó mozzanata, hogy diákok tartanak rendhagyó biológiaórát pedagógusoknak. A kutatói zsűri által kiválasztott pályázatokat november 15-én 14 órától mutatják be a diákok a zsűri, osztálytársaik, tanáraik, valamint a sajtó képviselői előtt 20-25 percben az MTA Székházának Nagytermében.
  Tovább

 • A felfedező tudomány ünnepe
  Budapest, 2012. október 31. - A felfedező kutatásokat, a „Felfedező tudomány" jelentőségét és eredményeit állítja középpontba az MTA rendezvénysorozata, a Magyar Tudomány Ünnepe 2012-ben. A tudomány és társadalom jövőjének, a dinamikus fejlődésnek egyik legfontosabb feltétele a felfedező kutatás. Azonnali, látványos eredmény vagy közvetlen haszon helyett ezek a kutatások valóban hosszú távú tudományos kilátásokat biztosítanak, számos közvetett hasznosítási lehetőséget ígérnek. A sikeres hazai kutatóműhelyek, kiváló magyar tudósok felfedező munkájába pillanthatnak bele az idei év tudományünnepének látogatói.
  Tovább

 • Új néven új megfigyelő állomásokkal kibővített hálózatot működtet az MTA Szeizmológiai Obszervatóriuma
  Budapest, 2012. október 17. - Az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának Szeizmológiai Obszervatóriuma szerdától Kövesligethy Radó, a világhírű magyar geofizikus akadémikus nevét viseli. Amint az Akadémián és a kutatóközpontban tartott ünnepi névadóülésen elhangzott: a földrengéskutatás hazai tudományos centruma által működtetett Nemzeti Szeizmológiai Hálózat a következő években folyamatosan új állomásokkal bővül.
  Tovább

 • A Magyar Tudományos Akadémia közleménye az örmény-magyar akadémiai kapcsolatok felfüggesztése ügyében
  Budapest, 2012. szeptember 4. - A Magyar Tudományos Akadémia a sajtóból értesült arról, hogy az Örmény Tudományos Akadémia kénytelen felfüggeszteni kapcsolatait az intézménnyel, mert a magyar hatóságok kiadták Azerbajdzsánnak az örmény tiszttársa meggyilkolásáért életfogytiglani börtönbüntetését töltő Ramil Safarovot.
  Tovább

 • 308 milliós TÁMOP támogatással fejlesztik tovább az első nemzeti tudományos bibliográfiai adatbázist az Akadémiai Könyvtárban
  Budapest, 2012. augusztus 28. - Fejlesztésének újabb mérföldkövéhez érkezett Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT), amely a hazai kutatás-fejlesztési információs rendszer egyik központi elemeként országos méretben teszi láthatóvá, mérhetővé és intézményi szinten összehasonlítóvá a tudományos teljesítményt.  A korszerű, hiteles és szabványosított adatbázis az elnyert uniós támogatással megvalósított fejlesztések eredményeképp a jövőben az eddiginél sokkal szélesebb áttekintést ad a magyarországi kutatási eredményekről, átjárást biztosít a felsőoktatási intézményi tudástárakhoz, repozitóriumokhoz, erősíti a felsőoktatás és a kutatás versenyképességét.
  Tovább

 • Új vendégkutatói program indul az Akadémián
  Budapest, 2012. július 31. - Az akadémiai kutatóhálózat megújítási programjának újabb elemeként nemzetközileg kiemelkedő külföldi vendégkutatók magyarországi meghívására nyílik lehetőség. A hazai kutatóhelyek, kutatócsoportok munkájában való részvételre szóló, idén első alkalommal kiírt pályázat a nemzetközileg legelismertebb kutatók körét szólította meg, akik közül 16-an nyújtottak be pályázatot. A független bírálók és a zsűri véleménye alapján az MTA elnöke hat kutató meghívását hagyta jóvá. A kiválasztott nemzetközi hírű vendégkutatók szeptembertől 3-10 hónapot töltenek majd Magyarországon, hogy bekapcsolódjanak az MTA kutatóközpontjainak és kutatócsoportjainak tudományos tevékenységébe.
  Tovább
 • 186-an folytatják kutatói munkájukat a Bolyai-ösztöndíj támogatásával
  Budapest, 2012. június 27. – Tizenötödik alkalommal vették át tehetséges fiatal tudósok a munkájukat támogató Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat a Magyar Tudományos Akadémián. A tudományos munka megírását, az azzal egyenértékű kutatási témában létrehozott alkotás elkészítését és az MTA doktora cím elnyerésére való felkészülést támogatni hivatott, 1996-ban alapított ösztöndíj bármely tudományterületen a kutatói pálya iránt elkötelezett 45 év alatti kutatóknak nyújt biztos segítséget tudós terveik megvalósításához.
  Tovább
 • Nemzetstratégiai cél az energiaforrások sokféleségének biztosítása
  Budapest, 2012. június 19. – Áttekintés Magyarország energiastratégiájáról címmel ma mutatták be a Magyar Tudományos Akadémia Köztestületi Stratégiai Programok kiadványsorozatának legújabb kötetét. A hosszú távú energiapolitikai koncepció megalapozása céljából összeállított stratégiai kiadvány szerzői az energiatermelés és -fogyasztás technológiai, közgazdasági és ökológiai vonatkozásainak vizsgálata nyomán az energiaforrások sokféleségének biztosítására hívják fel a figyelmet.
  Tovább

 • Együttműködés a természettudományok oktatásának kerettantervi kidolgozásában
  Budapest, 2012. június 6. – Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Oktatásért Felelős Államtitkárság és a Magyar Tudományos Akadémia közösen megtartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a két intézmény együttműködik a természettudományok oktatásának kerettantervi kidolgozásában.
  Tovább

 • Lendületben a magyar tudomány: 37 kimagasló teljesítményű kutató alapíthat új kutatócsoportot a Lendület programban
  Budapest, 2012. május 30. A Magyar Tudományos Akadémián negyedik alkalommal hirdették ki a Lendület Fiatal Kutatói Program nyerteseit. A magyar kormány támogatásával idén 1 250 millió forint áll rendelkezésre a kimagasló teljesítményű fiatal kutatók elvándorlásának megállítását és a magyar tudományos kutatóhelyek versenyképességének növelését szolgáló Lendület-kutatócsoportok finanszírozására. A program keretében 2012. július 1-jén 37 kutatócsoport kezdhet hozzá ígéretes kutatási tervei megvalósításához.
  Tovább

 • 21 új akadémiai kutatócsoport kezdi meg működését hazai egyetemeken
  Budapest, 2012. május 21. – Nyilvánosságra hozták a 2012. évi, az MTA által támogatott, egyetemeken működő kutatócsoportok pályázatán indulók nyerteseit. 2012. július 1-jétől 21 új kutatócsoport összesen tíz egyetemen kezdi meg működését. A 2011-től elindult megújító folyamat eredményeként évente 15-20 kutatócsoport létesítésével négy év alatt átalakulhat a támogatott kutatócsoporti pályázati rendszer, amely a kutatói kiválóságra alapozott hatékonyabb intézményfinanszírozási rendszert teremt.
  Tovább

 • A Magyar Tudományos Akadémia elnökének közleménye
  Budapest, 2012. május 9. – A Magyar Tudományos Akadémia a Greenpeace Magyarország-ot és valamennyi civil szervezetet arra kér, hogy az MTA szakmai kiadványaiban szereplő megállapításokat ne használják fel túlzó állításaik alátámasztására. A Greenpeace Magyarország 2012 május 8-i közleményében pontatlanul, a szövegkörnyezetből kiemelve, annak az eredetitől eltérő értelmezést tulajdonítva adta közre a könyvben szereplő állításokat.
  Tovább
 • Siker és felelősség a Magyar Tudományos Akadémia 183. közgyűlése
  Budapest, 2012. május 7. – Az MTA 2012. évi, 183. rendes közgyűlésén Pálinkás József elnök beszédében a tudományos kutatások küldetéséről, a megújítási folyamat sikerességéről és a tudósok felelősségéről szólt. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes köszöntőjében a kormány nevében támogatásáról biztosította az Akadémia intézményhálózatának eredményes átalakítását. A díszünnepségen tizenkét tudós vehette át az Akadémiai Díjat, valamint elismerésben részesült további három, szakmai tevékenységével példamutatóan kimagasló eredményeket elérő személy.
  Tovább
 • Magyarországon a világ egyik legmodernebb kutatási célú adatközpontja
  Budapest, 2012. május 4. – Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban valósul meg a világ egyik legmodernebb, Európa legnagyobb adatátviteli kapacitással rendelkező informatikai rendszere. A genfi székhelyű Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) mintegy 40 milliárd forint értékű eszköztelepítése egyedülálló információtechnológiai, tudományos és gazdasági előnyökkel jár Magyarország számára. A világszínvonalú adatközpont a CERN@WIGNER projekt keretében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával valósul meg.
  Tovább
 • Megújuló energiával a kutatások és az életminőség fenntartásáért

  Budapest-Vácrátót, 2012. április 26. – Az MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetében lezárult az a megújuló energiaforrásokra támaszkodó fűtéskorszerűsítésre és távhőellátó rendszer kiépítésére irányuló beruházás, amelynek eredményeként a Nemzeti Botanikus Kert üvegházai, a kutatóközpont épületei, valamint egyes helyi önkormányzati fenntartású létesítmények energiatakarékos, hatékony módon biztosíthatják hőellátásukat. Az Innovatív geotermikus és biomassza bázisú fűtőmű létesítése Vácrátóton című projekt a Norvég Finanszírozási Mechanizmusok társfinanszírozásával valósult meg.
  Tovább

 • A Magyar Tudományos Akadémia elnökének állásfoglalása Schmitt Pál kisdoktori címével kapcsolatos ügyben
  Budapest, 2012. március 28.
  Tovább
 • "Matematikai Nobel-díj" Szemerédi Endre akadémikusnak
  Budapest, 2012. március 21. – Magyar kutató kapta a matematikusok Nobel-díjának tartott Abel-díjat – jelentették be ma 12 órakor Oslóban. Szemerédi Endre matematikus, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetének professzora részesül idén a rangos elismerésben, amelyet minden évben a világ legkiemelkedőbb matematikusai közül egynek ítélnek oda. A kitüntetés a világhírű magyar matematikai kutatás kiválóságának elismerése is egyben.
  Tovább

 • Tizennyolcan vehettek át Széchenyi-díjat a Parlamentben
  Budapest, 2012. március 14. – Tudós életpályája kiválóságának elismerésként tizenhét kutató vehette át a Széchenyi-díjat Magyarország köztársasági elnökétől a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából rendezett díjátadón a Parlament kupolatermében. Vizi E. Szilveszter Széchenyi-díjas orvos, kutatóprofesszor, akadémikus, az MTA volt elnöke részesült idén a Széchenyi-nagydíjban.
  Tovább

 • Elkezdődött az MTA Természettudományi Kutatóközpontjának (MTA-Q2) építése
  Budapest, 2012. március 12. – Korszerű, környezetbarát és energiatakarékos kutatóközpontot épít a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) a Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) dél-budai kampusza közelében, ahova az MTA Természettudományi Központja költözik 2013 végén. A 9,5 milliárd Ft értékű ingatlanfejlesztéssel és kutatási infrastruktúra-beruházással megvalósuló világszínvonalú épület az interdiszciplináris anyag- és élettudományi kutatásokat folytató központ hat intézetének ad majd helyet a Lágymányosi híd budai hídfőjénél.
  Tovább
 • A Magyar Tudományos Akadémia elnökének válasza doktori (PhD) fokozattal rendelkező kutatók Schmitt Pál köztársasági elnök doktori címét illető plágiumgyanú kivizsgálásáért indított petíciójára.
  Budapest, 2012. január 18.
  Tovább
 • A Magyar Tudományos Akadémia elnöke 32 egyház esetében vizsgálja a törvényben meghatározott feltételek meglétét
  Budapest,  2012.  január  10. – Az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának elnöke január 9-én átadta a Magyar Tudományos Akadémia elnökének annak a 32 szervezetnek a listáját, amelyek egyházzá nyilvánításáról állásfoglalását kéri.
  Tovább
 • Megújul a Magyar Tudományos Akadémia intézményhálózata
  Budapest, 2011. december 5. – A Magyar Tudományos Akadémia teljes intézményrendszerének  megújításáról döntött ma nagy többséggel a tudós testület 182. rendkívüli Közgyűlésén. Az  Akadémia történetében rendkívüli szerkezeti átalakítás nyomán 2012 januárjától Magyarország egyetlen főhivatású kutatóintézet-hálózatában ésszerűbb és takarékosabb intézményi működési keretek között, koncentráltabb kutatási stratégia mentén folytatódhatnak a kutatások a kiválóság, a fenntarthatóság és a versenyképesség elvének érvényesítésével. A köztestület és a kutatóhálózat közfeladatainak hatékonyabb támogatása céljából ésszerűsödik a nem  kutatóintézeti körbe tartozó szervezeti egységek intézményi működése is, így az adminisztratív költségek helyett évente legalább 400 millió Ft többlet fordítható az élvonalba tartozó kutatásokra. 
  Tovább
 • A tudomány az emberiség közös kincse parlamenti üléssel ért véget a WSF 2011
  Budapest, 2011. november 19. – Az együttműködés fontosságát állította beszéde középpontjába a magyar miniszterelnök-helyettes, Navracsics Tibor a Tudományos Világfórumon. A kiemelkedő tudósok, tudományszervezők, kormányzati vezetők előtt tartott beszédében felhívta rá a figyelmet: ahhoz, hogy a nemzeti, régiós és globális kihívásoknak megfeleljünk, a kutatás és az ipar, a befektetők és a társadalmi közösség összefogására van szükség.
  Tovább
 • Együttműködési megállapodást írta alá az Európai Bizottság Egyesített Kutatási Központja a Duna menti államok tudományos akadémiáival
  Budapest, 2011. november 17. – Az Európai Bizottság Egyesített Kutatási Központja (JRC) ma együttműködési megállapodást írt alá a Duna menti államok tudományos akadémiáival. A Bolgár Tudományos Akadémia, a Magyar Tudományos Akadémia, a Romániai Akadémia és a Szlovák Tudományos Akadémia képviselői az EU Duna-stratégiájának részeként a World Science Forum ötödik, az MTA, az UNESCO, az ICSU és az AAAS társrendezésében megvalósult rendezvényén kötötték meg a megállapodást
  Tovább
 • Ismét a tudományos világ központja Budapest World Science Forum 2011

  Budapest, 2011. november 14. – A Magyar Tudományos Akadémia – partnerszervezeteivel, az UNESCO-val, az ICSU-val és az AAAS-szel együttműködve – ötödik alkalommal rendezi meg a világ egyik legnagyobb tudománydiplomáciai találkozóját, a World Science Forumot (WSF). A fórum 2011. november 17-19. között ismét a tudományos világ központjává avatja Budapestet. A tudományos világrendezvényen több mint száz országból vesznek részt a legkiválóbb kutatók és a legmagasabb rangú döntéshozók, köztük Nobel-díjas tudósok, tudományügyi miniszterek, a tudománydiplomácia vezetői, a világ legnagyobb K+F befektetői, valamint a legnevesebb nemzetközi tudományos folyóiratok képviselői. Az Irányító Testület előkészítésével a résztvevők a fórum zárónyilatkozatában összegzik s így megkerülhetetlenné teszik a WSF 2011 eredményeit.

  A WSF történetében idén új korszak veszi kezdetét. A rendezvény globális jellegét hangsúlyozva az Akadémia javaslatára 2011-től kétévente a világ más és más nagyvárosában kerül sor a találkozóra, a visszatérő helyszín négyévente Budapest lesz. A 2013-as tudóstalálkozónak Rio de Janeiro ad majd otthont.
  Tovább