RSS

A tudománydiplomácia hírei

 • Sikeresen érvelt az alapkutatások mellett Brüsszelben az MTA elnöke

  Európa legtekintélyesebb tudósai közül hívtak meg hatot abba a küldöttségbe, amely az alapkutatások fontossága mellett érvelt szerdán Brüsszelben. Az elit tudóscsoport tagja volt Sir Paul Nurse, a Royal Society elnöke és Lovász László, az MTA elnöke is. A tanácskozás után az Európai Bizottság kutatásért felelős biztosa ígéretet tett rá, hogy legkevésbé az alapkutatásokra szánt összeget csökkentik azért, hogy finanszírozni lehessen az EU új stratégiai befektetéseit.

MTA
üdülők

129103

Sajtószoba

Tisztelt Látogató!

Ezen az oldalon a Magyar Tudományos Akadémia Kommunikációs Főosztálya által kiadott, hivatalos sajtóközlemények olvashatók. Bízunk benne, hogy közleményeinknek az Akadémia honlapján való közzététele segítségére lesz munkája során.

 • Magyar agykutatók felfedezése a legrangosabb idegtudományi szaklapban
  2015.02.23. - A robbanásszerű technikai fejlődés miatt napjaink agykutatása olyan, mint egy száguldó gyorsvonat, és aki nem száll fel, végleg lemarad. Ez a technikai fejlődés tette lehetővé annak az idegpályának a felfedezését, amely eddig nem ismert módon köti össze a mozgásért, a figyelemért és az öntudatért felelős agyközpontokat. Az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet vezetésével született eredményt február 23-án közölte a világ legrangosabb idegtudományi folyóirata, a Nature Neuroscience.
  Tovább

 • A program, amely felrázta a magyar tudományt - megújulhat a hat éves Lendület
  2015.02.18. – Közel száz kutatócsoport, négymilliárd forint támogatás, kiváló fiatalok gyors előmenetele a hazai tudományos közösségben: hat évvel az indulása után elmondható, hogy a Lendület program a magyar tudományos élet megújításának egyik meghatározó eszközévé vált. Lovász László, az MTA elnöke az akadémiai Lendület-napon a feladatok között említette a humántudományok programon belüli arányának növelését és az alkalmazott kutatásokra való esetleges kiterjesztését.
  Tovább
 • Nem vándoroltak évszázadokig a magyar törzsek - hatalmas, még feltáratlan régészeti leletanyag adhat új lendületet a magyar őstörténet kutatásának
  2015.02.13. – Az Uráltól a Kárpátokig néhány évszázad helyett csupán néhány évtizedig tarthatott a vándorló magyarok útja - vélik újabb régészeti eredmények alapján a magyar őstörténettel foglalkozó kutatók. Vásáry István akadémikus, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Magyar Őstörténeti Témacsoportjának vezetője ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy az írott források szűkössége miatt a szakemberek sokszor hipotézisekkel kénytelenek a tényeket pótolni.
  Tovább

 • A Wignerben fejlesztett kamerák védik a világ egyik legnagyobb fúziós berendezését

  2015.01.29. – A jövő energiatermelésének kulcsa a fúziós reaktor, amelynek fejlesztése kísérleti fázisban van. Az egyik legnagyobb berendezés, az európai fúziós kutatások alappillére nyáron lép üzembe Németországban. A reaktor működését felügyelő kamerarendszert az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban fejlesztették.
  Tobább

 • Az MTA csillagászainak világelső eredménye: kisbolygókat vizsgáltak a Kepler-űrtávcsővel
  2015.01.27.Az MTA CSFK Csillagászati Intézetének kutatói Szabó Róbert vezetésével a világon elsőként végeztek megfigyeléseket kisbolygókról a Kepler-űrtávcsővel. Az egyedülálló adatsor a Naprendszer születéséről is fontos információval szolgál majd, és finomítja a jövő exobolygó-kereső küldetéseit, amelyek egyikében Magyarország a legmagasabb tudományos szinten képviselteti magát.
  Tovább

 • Kihirdették az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát célzó pályázat nyerteseit
  2014.12.16. - 15 kutatási tervet támogat 12 hónapon keresztül az MTA annak az új programnak a keretében, amelyet még ősszel hirdetett meg Lovász László elnök. A tanórákon alkalmazott eredményes oktatási módszerek elemzésének és új eljárások fejlesztésének előkészítésére kiírt pályázat iránt nagy volt az érdeklődés: 88, témáját tekintve rendkívül változatos pályamű érkezett be. Az MTA Közoktatási Elnöki Bizottságának tagjaiból álló zsűri december 9-i ülésén döntött az 50 millió forintos támogatási keret elosztásáról.
  Tovább

 • Átlátható bírálati folyamatok, teljesítmény, kiválóság: átvették okleveleiket az MTA új doktorai
  2014.12.05. - Kilencven kutató vehette át az MTA doktora cím megszerzését tanúsító oklevelét a Magyar Tudományos Akadémia Székházának Dísztermében. Az akadémiai intézményrendszer megújításával összhangban módosított doktori szabályzat az egyszerűsített ügymenet mellett szigorúbb, ugyanakkor átláthatóbb követelményekhez kötötte az egyes szakterületek legkiválóbb kutatóinak teljesítményét elismerő cím megszerzését. 2013 őszétől külön kötetben is elérhetők azok a követelmények, amelyeket az aspiránsoknak teljesíteniük kell az MTA doktora cím eléréséhez.
  Tovább

 • Rész és egész - tudományos kalandozás az emberi gének és a növényi kórokozók világában
  2014.11.28. – Az élő szervezetek kutatásának lényege a komplexitás. Minél pontosabban ismertjük az egyes életfolyamatokat meghatározó tényezőket, kölcsönhatásuk részleteit, annál pontosabb képet lehet kialakítani egy biológiai rendszerről. A Magyar Tudomány Ünnepe keretében tartott előadásában Falus András az emberi öröklődést meghatározó genetikai elemek, Palkovics László pedig az emberiség történelmét megváltoztató növényi kórokozók szempontjából összegezte a tudomány új, mindannyiunk jövőjét befolyásoló eredményeit.
  Tovább

 • A feltörekvő tudósnemzedék hat ígéretes képviselője mutatkozott be az Akadémián
  2014.11.27. - A kutatók legifjabb nemzedékéhez tartozó, középiskolás, illetve egyetemi tanulmányai elején járó, de immár komoly tudományos tapasztalatokat felmutató hat fiatal beszélt terveiről, célkitűzéseiről, motivációjáról, a kutatói lét iránti elhivatottsága gyökereiről az MTA Székházában tartott InnoDiákok Fórumán. A Magyar Tudomány Ünnepe keretében tartott rendezvény új megközelítésben irányítja a figyelmet a tehetséggondozásra.
  Tovább

 • Az iparágak jövőjét alakító kutatásokról az Akadémián
  2014.11.07 – Hogyan inspirálhatják a kutatási eredmények a technológiai fejlesztéseket - e fő kérdésről osztották meg gondolataikat a gyógyszeriparban, az információtechnológiában, az energiaszektorban, a járműgyártásban, valamint a kutatásokban is alkalmazható csúcstechnológia megújításában élen járó cégek vezetői „A tudomány megrendelői" című konferencián. Az Akadémia országos rendezvénysorozata, a Magyar Tudomány Ünnepe kiemelt eseményén az üzleti élet képviselői beszéltek az iparágaknak a tudományos kutatásokkal szemben támasztott igényeiről, az MTA kutatóhelyeivel közösen elért eredményekről és megfogalmazták a tudomány jövőbeni szerepével kapcsolatos vízióikat.
  Tovább
 • A hangok hatalma - a kognitív fejlődés és az újrahangolt agy
  2014.11.03 – Hogyan hat a zene az agy fejlődésére és a beszédre vagy például a matematikai készségekre? Hol tart a tudomány az agy, a tudás, a képességek és a készségek fejlődésének és kölcsönhatásainak feltárásában? - egyebek mellett ezekre a kérdésekre adott választ a Magyar Tudomány Ünnepe nagy érdeklődéssel kísért nyitóelőadásában Csépe Valéria pszichológus, akadémikus. Az eseményfolyam idén a „messze látó tudomány" felelősségére hívja fel a figyelmet, és ízelítőt ad a tudomány jövőt meghatározó válaszaiból.
  Tovább
 • „Messze látó tudomány" - megkezdődött az MTA egy hónapig tartó rendezvénysorozata, a Magyar Tudomány Ünnepe
  2014.11.03 – Lovász László elnök köszöntőjével és Csépe Valéria akadémikus A hangok hatalma - a kognitív fejlődés és az újrahangolt agy című nyitóelőadásával megkezdődött az MTA november végéig tartó, országszerte több mint kétszáz rendezvényt kínáló programja, a Magyar Tudomány Ünnepe. A rendezvénysorozat idén elsősorban a jövőnket alakító tudományos kutatások és technológiák számára kínál bemutatkozási lehetőséget.
  Tovább 

 • Európa jövője és a fenntartható fogyasztás - konzultáció az MTA szervezésében
  2014.10.31. – Mennyire aggódik a fenntartható fogyasztás ügye miatt? Hajlandó lenne változtatni akár személyes fogyasztási szokásain? Hogyan csökkentsük a háztartásunkban keletkezett hulladék mennyiségét? Hasonló kérdéseket vitattak meg a „Parliaments and Civil Society in Technology Assessment" (PACITA) elnevezésű projekt keretében szervezett állampolgári konzultáció résztvevői. A konzultáció eredményei a nemzeti és az európai döntéshozók számára is hasznosak lehetnek a társadalom támogatását bíró szakpolitikai intézkedések bevezetésében.
  Tovább

 • A messze látó tudomány hónapja: kérdések, válaszok, eredmények és élmények
  2014.10.28. – Űrcsillagászat, genetika, vizuális informatika és agykutatás is szerepel az országszerte több mint kétszáz rendezvényt kínáló Magyar Tudomány Ünnepe programjában. A Magyar Tudományos Akadémia 11 éve elindított és idén „Messze látó tudomány" alcímet viselő rendezvénysorozata elsősorban a jövőnket alakító technológiák és tudományos kutatások számára kínál bemutatkozási lehetőséget a november 3-át követő négy hét során.
  Tovább 
 • A Magyar Tudományos Akadémia az iskolai tanulást segítő módszerek kutatását támogatja
  2014.10.16. – A tanórákon alkalmazott eredményes oktatási módszerek elemzésének és új eljárások fejlesztésének előkészítése céljából juthatnak támogatáshoz kutatócsoportok a most meghirdetett pályázaton. A pályázat bármely tudományághoz és tantárgycsoporthoz kapcsolódó szakértői közösség számára nyitott. A 2014-es pályázat nyertesei részletes kutatási koncepció kidolgozására kapnak támogatást, a kutatás megvalósításához szükséges forrásokat pedig egy következő pályázat keretében nyerhetik majd el.
  Tovább
 • Épül az új MTA Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kutatóház
  2014.10.02. – A 21. századi igényeknek megfelelő, hatékonyabban üzemeltethető, a humán tudományterületek együttműködését erősítő, inspiráló kutatási környezetet kínál majd az ott dolgozóknak az MTA új épületegyüttese. A nyolc-, hat- és négyemeletes kutatóközponti épületeknek helyet adó ferencvárosi telken néhány napja már munkagépek dolgoznak. A kormány által biztosított 8 milliárd forint támogatásból elkészülő épületegyüttest várhatóan 2016 elején vehetik birtokba a kutatók.
  Tovább

 • „Magyarország jövője szempontjából kulcsfontosságú, hogy minél több hazai kutató kapcsolódjon be nemzetközi kutatásokba"
  2014. 09. 01. – Az egyetemek és a Magyar Tudományos Akadémia kapcsolatának szorosabbra fűzéséről, a tudományos műhelyek jelentőségéről, a tudományos kíváncsiság teremtő erejéről beszélt Lovász László, az MTA elnöke a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanévnyitó ünnepségén. Köszöntőjében felidézte a Lendület program eredményeit, valamint hangsúlyozta: Magyarország jövője szempontjából kulcsfontosságú, hogy minél több hazai kutató kapcsolódjon be nemzetközi kutatásokba.
  Tovább

 • Páratlan leletek a Bakonyból, új kutatási terület meghonosítása - az MTA Lendület-kutatócsoportjának eredményei
  2014.08.07. – Az elmúlt két hétben körülbelül hétszáz, a korábbi ásatásokkal együtt pedig már több mint tízezer csontmaradvány került elő Iharkúton, Európa egyik legjelentősebb késő kréta kori ősgerinces-lelőhelyén. Ősi Attila paleontológus az MTA és az ELTE Lendület Dinoszaurusz Kutatócsoportja vezetőjeként az utóbbi három esztendőben az Akadémia kiválósági programjának támogatásával folytatta 14 évvel ezelőtt megkezdett, a hazai őslénytani kutatások szempontjából meghatározó jelentőségű munkáját.
  Tovább

 • A pattanások ellenszerét fedezték fel a marihuánában az MTA Lendület programjának kutatói a Debreceni Egyetemen
  2014.07.26. – A marihuána egyik tudatmódosulást nem okozó hatóanyaga, a kannabidiol gyulladáscsökkentő, valamint a faggyútermelést és sejtnövekedést mérséklő hatását tárta fel munkatársaival Bíró Tamás, az MTA doktora, a Debreceni Egyetemen működő MTA-DE Lendület Sejtélettani Kutatócsoport vezetője. Kutatási eredményeikről az egyik legrangosabb nemzetközi orvostudományi folyóiratban, a The Journal of Clinical Investigationban számoltak be.
  Tovább

 • Dohnányi-hagyaték érkezett az MTA kutatóközpontjába Floridából
  2014.07.18. – Az MTA Lendület programjának kutatói hozták haza a magyar és egyetemes zeneművészet meghatározó alakja, Dohnányi Ernő hagyatékának újabb részét. A nemzeti kulturális örökség felbecsülhetetlen értékű dokumentumai az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontban őrzött Dohnányi-gyűjteményt gyarapítják.
  Tovább

 • Az öregedő társadalom kihívásairól szervezett tanácskozást a Magyar Tudományos Akadémia
  2014.07.09. – 2020-ra Magyarországon a 65 év felettiek száma várhatóan eléri a 2 millió főt, 2030-ra pedig Európa lakosságának negyede időskorú lesz. Ezekről az előrejelzésekről és alternatív jövőképekről egyeztettek kutatók, szakpolitikusok, civilszervezetek és önkormányzatok képviselői a Magyar Tudományos Akadémia által koordinált „Parliaments and Civil Society in Technology Assessment" (PACITA) elnevezésű program keretében.
  Tovább

 • Akadémiai kutatók csatlakoznak a kiemelt uniós grafénkutató programhoz
  2014.06.23. – Az MTA Természettudományi Kutatóközpont Nanoszerkezetek Kutatócsoportja sikeres pályázat eredményeként csatlakozik az Európai Bizottság által kezdeményezett, a jövőbeni és feltörekvő technológiák fejlesztésére irányuló egyik "zászlóshajóprogramhoz", a Graphene Flagship projekthez. A grafénalapú, szendvicsszerkezetű kompozitokra összpontosító kutatás a "Magas frekvenciájú elektronika" című munkacsomag része lesz.
  Tovább

 • Továbbra is Lendületben: 18 új kutatócsoportot alakíthatnak fiatal kutatók az MTA kiválósági programjának támogatásával
  2014. 05.16. – Az intelligens anyagok fejlesztésétől a rosszindulatú daganatos betegek túlélési esélyeinek előrejelzésén át a középkori európai Magyarország-kép meghatározásáig igen változatos azon fiatal tudósok kutatási területeinek köre, akik 2014-ben alapíthatnak önálló kutatócsoportot a Magyar Tudományos Akadémia kiválósági programjának támogatásával. Az immár hatodik éve meghirdetett Lendület-pályázat 18 idei nyertese közül többen is külföldről térnek haza, hogy világszínvonalú eredményeket ígérő tudományos munkájukat Magyarországon folytassák.
  Tovább

 • Tisztújítás után: bemutatjuk az MTA új választott vezetőit
  2014.05.06. – A Magyar Tudományos Akadémia 185. közgyűlésének döntése értelmében a következő három esztendőben Lovász László képviseli elnökként a nagy múltú, rangos intézményt. A főállású választott vezetők közül a főtitkári feladatokat Török Ádám láthatja el, a főtitkár-helyettesi tisztséget pedig Barnabás Beáta tölti be. Az akadémiai elnök munkáját élettudományi alelnökként Freund Tamás, társadalomtudományi alelnökként Vékás Lajos, természettudományi alelnökként pedig Szász Domokos segíti. Az MTA Elnökségének három, a Közgyűlés által választott tagja Tulassay Tivadar, Szabó Miklós, valamint Bokor József lett.
  Tovább

 • Lovász László a Magyar Tudományos Akadémia új elnöke
  2014.05.06. – Zárt ülésen választották meg a 185. közgyűlés keddi munkanapján a Magyar Tudományos Akadémia főállású vezetőit - az MTA elnökét, főtitkárát és főtitkárhelyettesét, továbbá az Akadémia alelnökeit, az elnökség egyes tagjait, a közgyűlési bizottságok tagjait és vezetőit, többek között a Doktori Tanács, a Felügyelő Testület, a Tudományetikai Bizottság és a Vagyonkezelő Testület tagjait.
  Tovább

 • Jelentősen bővülő források, folyamatosan megújuló kutatási infrastruktúra: a Közgyűlés előtt az MTA költségvetésével kapcsolatos elnöki beszámolók
  2014.05.06. – A szerkezeti megújulás, illetve a költséghatékonyságot erősítő lépések nyomán az elmúlt években növekvő költségvetésből mind több jut közvetlenül kutatási célokra, így például a modellértékű kutatásfinanszírozási programra, a Lendületre - összegezte az Akadémia költségvetéséről és vagyoni helyzetéről szóló beszámolójában az elért eredményeket az MTA elnöki posztjáról két ciklus után távozó Pálinkás József.
  Tovább

 • A legtöbb teljesítményindikátorban erősödés jelei mutatkoznak
  2014.05.06. – A szerkezeti megújítás, valamint az ehhez illeszkedő szervezeti változások, a kiválósági szempontok érvényesítése, a tudományterületeken átívelő interdiszciplináris kutatási témák bővülése következtében növekedő teljesítmény, magas minőségű kutatások, a nemzetközi kapcsolatok erősödése - e tendenciák jellemzik az Akadémia kutatóintézet-hálózatának 2013-as tevékenységét.
  Tovább

 • 2013 - a növekedés éve a Magyar Tudományos Akadémián
  2014.05.06. – Korszakos jelentőségű beruházásokról, a megújult akadémiai kutatóhálózat eredményeiről, az MTA testületeinek, bizottságainak tavalyi tevékenységéről számolt be Pálinkás József elnök az Akadémia 185. közgyűlésének második napján. A Magyar Tudományos Akadémia sokrétű közfeladatainak teljesítéséről szólva az elnök a fentiek mellett kitért a bővülő pályázati portfólióra, az MTA és a felsőoktatás gyümölcsöző kapcsolatára, valamint az Akadémia szerepvállalására az európai tudományos szervezetekben.
  Tovább

 • Elnöki ciklust lezáró, tisztújító közgyűlés a Magyar Tudományos Akadémián
  2014.05.05. – Pálinkás József köszöntőjével megkezdődött az MTA 185. rendes Közgyűlése. A köztestület nyilvános ünnepi ülésén az MTA elnöke átadta a legrangosabb akadémiai díjakat, valamint Dóczi Tamás akadémikus tudományos előadásában Karinthy Frigyes példáján mutatta be az idegs