Javaslattételi felhívás a Rézler Gyula-díjra | MTA

Javaslattételi felhívás a Rézler Gyula-díjra

Az MTA és a Rézler Gyula Alapítvány a szociológia, a munkatudományok, a munkajog, a demográfia és a a társadalomstatisztika területén tartósan kiemelkedő eredményeket elért kutatók munkájának kitüntetésére és jutalmazására 2015. július 31-én Rézler Gyula-díjat alapított.

A Rézler Gyula-díjra javaslattételi joggal az MTA tudományos bizottságai, a szakmai társaságok, az MTA kutatóközpontjai és kutatóintézetei, valamint a felsőoktatási intézmények rendelkeznek. A javaslatokat a Rézler Gyula-díj-testületnek címezve dr. Kisteleki Károlyhoz, az MTA Testületi Titkárság vezetőjéhez kell eljuttatni 2016. szeptember 1-ig a gazdasagesjog [at] titkarsag [dot] mta [dot] hu és a kisteleki [dot] karoly [at] titkarsag [dot] mta [dot] hu e-mail címekre.

A javaslatnak tartalmaznia kell

  • a jelölt részletes tudományos életrajzát
  • a jelölt publikációs jegyzékét
  • publikációs jegyzékéből kiemelve a jelölt hét legjelentősebb dolgozatát
  • a felterjesztő indoklását.

Az előterjesztésből egyértelműen ki kell derülnie a jelölt hazai és nemzetközi elismertségének, az oktatás területén elért – a díj névadójának életművével is hitelesített – eredményeinek.

A díjazott személyéről – a szakmai életműre vonatkozó előterjesztések alapján – az alapítók képviselőiből álló hétfős Rézler Gyula-díj-testület hoz döntést.

A Rézler Gyula-díjhoz oklevél és érem jár, illetve a díjazott 350 000 Ft pénzjutalomban részesül.

A Rézler Gyula-díj testület a döntését 2016. október 30-ig nyilvánosságra hozza.

A díj ünnepélyes átadására a Magyar Tudomány Ünnepe keretében 2016 novemberében kerül sor. A díjat a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és a Rézler Gyula Alapítvány elnöke adja át.

A felhívás az MTA és a Rézler Gyula Alapítvány honlapján egyidejűleg jelenik meg.

Bélyácz Iván, az MTA rendes tagja, osztályelnök
a Rézler Gyula-díj-testület elnöke