Tervezett kvantumkritikusság – Zaránd Gergely Attila levelező tag székfoglaló előadása

Zaránd Gergely Attila levelező tag 2017. március 29-én megtartotta akadémiai székfoglalóját. Az előadásról szóló, képgalériával és videóval bővített összefoglaló.

2017. március 29.

A természetben számos olyan komplex, kölcsönható rendszer található, melyben valamilyen külső paraméter hangolásakor felerősödnek a kvantumfluktuációk, majd egy kritikus paraméternél egy T=0 hőmérsékletű, másodrendű fázisátalakulás megjelenéséhez vezetnek, ahol a kvantumrendszer alapállapoti struktúrája drasztikusan megváltozik.

Zaránd Gergely Attila Fotó: mta.hu/Szigeti Tamás

Képgaléria a székfoglaló előadásrólA kvantumkritikus rendszerek családjába tartozik számos úgynevezett nehéz fermion anyag, szupravezető és több mágneses ötvözet, de sokan úgy gondolják, hogy a magas hőmérsékletű szupravezető fázis is egy ilyen kvantumkritikus pontot rejt, és hogy a kritikus kvantumfluktuációknak alapvető szerepük lehet a szupravezetés kialakulásában. A kvantumkritikus pontok különös érdekessége, hogy közelükben a szokásos részecske- (kvázirészecske) kép érvényét veszti, és ezért leírásukhoz többnyire nem perturbatív, illetve numerikus térelméleti módszerekre van szükség.

A legtöbb természetes” kvantumkritikus rendszer megfigyelése körülményes. A mai kísérleti eszközök viszont lehetővé teszik olyan nanorendszerek és optikai úton felépített rendszerek kialakítását, melyekben paradigmatikus kvantumállapotok és kvantum-fázisátalakulások figyelhetők meg kontrolláltan. Az előadás célja ezeknek a törekvéseknek a bemutatása.