A sokszínű fehérje – Simon István levelező tag székfoglaló előadása

Simon István levelező tag 2016. december 13-án megtartotta akadémiai székfoglalóját. Az előadásról szóló, képgalériával és videóval bővített összefoglaló.

2016. december 13.

„Harminc éve, amikor A fehérje-térszerkezetek kialakulásának és stabilitásának egységes modellje című értekezésemmel pályáztam a biológiai tudományok doktora címre, úgy tekintettünk a fehérjékre, mint – korlátozott számú kivételtől eltekintve – vizes közegben stabil térszerkezetű makromolekulákra” – mondta székfoglaló előadásának bevezetőjeként Simon István. Az MTA levelező tagjának összegzése szerint akkoriban úgy látszott, a fehérje dinamikus térszerkezet-szerveződésének kérdésköre közel van a lezáráshoz.

Simon István Fotó: mta.hu/Szigeti Tamás

Az Képgaléria a székfoglaló előadásrólelmúlt évtizedekben azonban egyidejűleg két nagy tudományos áttörés is történt az élettudományok területén: az egyik az igényt, a másik a lehetőséget teremtette meg egy új tudományterület, a bioinformatika létrejöttéhez. A genomprojektek, különösen a Humán Genom Projekt, eddig nem látott adatmennyiségeket eredményeztek az élettudományok területén. Az adatok feldolgozása lehetetlen lett volna megfelelő számítástechnikai háttér nélkül. Ezzel egyidejűleg jelent meg az internet, ami lehetővé tette az adatforrások összekapcsolását és az adatok feldolgozását.

A szekvenciameghatározások – technikai okok miatt – nem közvetlenül a fehérjéken, hanem az azokat kódoló nukleinsavakon történtek. A mikrobiológus kutatók így azon fehérjéknek is megismerhették az aminosavsorrendjét, amelyeket egyébként nehéz lett volna tiszta állapotban előállítani. Tipikusan ilyenek a membránba ágyazott fehérjék. „Megismertük a rendezetlen fehérjéket is, amik létezéséről addig nem is tudtunk. Világossá vált, hogy a fehérjék világa sokkal nagyobb és sokszínűbb, mint hittük” – magyarázta Simon István. Székfoglaló előadása az e területen végzett kutatásairól szólt.