Fény és sebészet – Juhász Tibor külső tag székfoglaló előadása

Az orvostudományban használt femtoszekundumos lézerekről, alapkutatási és klinikai alkalmazásaikról tartotta akadémiai székfoglaló előadását Juhász Tibor külső tag 2016. augusztus 24-én. Az előadásról szóló, képgalériával bővített összefoglaló.

2016. szeptember 15.

Átlátszó vagy áttetsző biológiai szövetbe fókuszált impulzusüzemű lézerek az ott lévő molekulák ionizálásával lézererplazma keltésére használhatók a szövet A székfoglaló előadáson készített képek galériájabelsejében. A keletkezett plazma a lézerimpulzusból abszorbeált energia hatására felmelegszik, kitágul, majd az ionok rekombinációja után egy kavitációs buborékot hoz létre a szövet belsejében.

A plazma hirtelen tágulása egy szuperszonikus lökéshullámot is elindít, amely nemkívánatos szövetroncsolást hoz létre a lézer fókuszpontjától nagyobb távolságokban is. Míg a keletkezett kavitációs buborékok sebészeti célokra felhasználhatók, a lökéshullámok által létrehozott nemkívánatos szövetroncsolás erősen korlátozza az impulzusüzemű lézerek sebészeti alkalmazását. A plazmakeltés küszöbenergiája, így a kavitációs buborékok nagysága, illetve a lökéshullámok hatótávolsága az impulzus időtartamának nemlineáris függvénye.

Juhász Tibor

Az előadó ismertette a nemkívánatos szövetroncsolás, azaz a plazmakeltés küszöbének minimalizására irányuló kísérleteket, majd az alapkutatás eredményét felhasználó termékfejlesztési folyamatot, amely a szemészetben ma széles körben használt femtoszekundumos lézertechnika megszületéséhez vezetett. Áttekintette a tudományos eredmények gazdasági hatásait, illetve a legújabb klinikai alkalmazásokat is.