Erkel: Dózsa György – A nemzeti operától a politikai operáig – Tallián Tibor levelező tag székfoglaló előadása

Tallián Tibor levelező tag 2017. március 13-án megtartotta akadémiai székfoglalóját. Az előadást videófelvételen mutatjuk be.

2017. március 13.

Tallián Tibor átveszi akadémikusi oklevelét Kertész Andrástól, az I. Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya elnökétől Tallián Tibor átveszi akadémikusi oklevelét Kertész Andrástól, az I. Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya elnökétől Fotó: mta.hu/Szigeti Tamás

Tallián Tibor Képgaléria a székfoglaló előadásról1946-ban született. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyetemi tanára, az MTA BTK Zenetudományi Intézet tudományos tanácsadója. Szakterületei a 19–20. századi magyar zene- és zeneiintézmény-történet, Bartók Béla élete és zenéje, a nemzetközi és magyar opera- és dalműfaj története. 2016 májusában választották az MTA levelező tagjává. Az MTA Zenetudományi Bizottságának elnöke, az MTA BTK Zenetudományi Intézet tudományos tanácsadója, az MTA Zenetörténeti Múzeumának újjáalakítója, a Studia Musicologica főszerkesztője. Erkel Ferenc operáinak kritikai kiadásával olyan sorozatot indított el, amely teljesen átalakította e szerző tevékenységéről korábban kialakult nézeteket.