Egy etológus utazásai állati elmék körül – Miklósi Ádám levelező tag székfoglaló előadása

Miklósi Ádám levelező tag 2017. február 14-én megtartotta akadémiai székfoglalóját. Az előadásról szóló, képgalériával és videóval bővített összefoglaló.

2017. február 14.

Miklósi Ádám így foglalta össze előadása lényegét:

Sokan kérdezték már tőlem, hogy miért lettem etológus. Ha jobban belegondolok, engem kezdetektől fogva az elme működése érdekelt, de hamar kiderült számomra, hogy ennek a megértéséhez az emberközpontú pszichológia nagyon szűk értelmezést kínál. Ezzel szemben az etológia, illetve a kutatásaimmal egy időben szárnyait bontó kognitív etológia éppen azt az evolúciós, illetve ökológiai keretet kínálta, amelynek segítségével a földi elmék működését egy általános keretben tudjuk értelmezni.

Miklósi Ádám Fotó: mta.hu/Szigeti Tamás

Képgaléria a székfoglaló előadásrólNagy szerencsém volt, hogy az akkor még az ELTE Magatartásgenetikai Laboratóriumaként működő, később Etológia Tanszékké vált kutatócsoport is éppen ilyen irányú vizsgálatokat végzett paradicsomhalakon, így első munkáim is ehhez a témákhoz kötődtek.

Az utóbbi több mint 20 évben egy, az elmekutatások szempontjából teljesen új faj képességeinek és viselkedésének etológiai leírásán fáradozunk. Mára a kutya a kognitív etológia egyik legfontosabb modellfajává vált, és a kezdeményezésünkkel szemben korábban mutatott kétkedés és idegenkedés nemcsak hogy eltűnt, hanem általános lelkesedéssé alakult. Az általunk elindított kutatások és módszertani megközelítések számos külföldi kutatólaboratórium számára jelentenek mintát. Sok más csoporttal ellentétben azonban minket nemcsak a kutyaelme működése érdekel, hanem annak genetikai és idegi alapjai is, sőt nagyon fontosnak tartjuk a megszerzett ismeretek gyakorlati alkalmazását is. Többek között ez vezetett el bennünket az etorobotika megalapozásához is, hiszen az állati elme – és különösen a kutyáé – működése jó modellnek tűnik az emberrel együttműködni képes szociális robotok létrehozásához.

Egy ilyen utazás alatt persze a kutatóelme is alakul. Erről is szó volt az előadásban, amely a sors fintora folytán éppen Bálint-napra esett…