Anyagtudományi kutatások és a műszaki tudományok művelése Erdélyben – Bitay Enikő külső tag székfoglaló előadása

Bitay Enikő külső tag 2017. február 20-án megtartotta akadémiai székfoglalóját. Az előadásról szóló, képgalériával és videóval bővített összefoglaló.

2017. február 20.

Bitay Enikő előadásában betekintést nyújtott műszaki pályafutása sokoldalú tevékenységébe, amelynek célja a felvállalt kutatási programok megvalósítása, a műszaki tudományok népszerűsítése, a kutatási eredmények terjesztése és széles körű hasznosítása, szem előtt tartva a műszaki iskolateremtést, a szakkönyvgyarapítást, a tehetséggondozást és a műszaki tudósközösség fenntartását (építését). Mérnök-informatikusként az anyagtudományi kutatások mellett nagy hangsúlyt fektetett az interdiszciplináris kutatásokra is, melyek eredményei csakis széles körű intézményi együttműködés révén jöhettek létre. Mindezek megvalósításához elengedhetetlen a megfelelő intézményi háttér (Erdélyi Múzeum-Egyesület, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem), illetve egy hálózatrendszer kialakítása és folyamatos működtetése.

Bitay Enikő Fotó: mta.hu/Szigeti Tamás

Képgaléria a székfoglaló előadásrólA székfoglaló előadás két részből tevődött össze. Az első rész rövid áttekintést adott az előadónak az anyagtudomány és -technológia területén végzett kutatásairól. Ezek alapvetően magyarországi egyetemekhez és kutatási intézményekhez kapcsolódnak a következő témakörökben: lézeres felületkezelés; celluláris szerkezetű anyagok geometriai-topológiai jellemzése; biokompatibilis anyagok lézersugaras megmunkálása és nanostrukturált oxid-vékonyrétegek kutatása.

Az előadás második részében Bitay Enikő kiemelte a technikatörténeti kutatások jelentőségét, felvázolva az erdélyi technikatörténeti kutatások főbb témaköreit, ismertetve az EME Műszaki Tudományok Szakosztálya által működtetett A műszaki örökség feltárása, kutatása és védelme Erdélyben című interdiszciplináris programot. Betekintést nyújtott a műszaki nagyjaink teljesítményének megismertetésére irányuló kutatómunka módszertanába, bemutatva a kutatás eredményeit és kommunikációs eszközeit is.