Akadémiai Klub Egyesület

Vacsoraestek - ínyenceknek

Vacsoraestek az Akadémia Klub Étteremben

GASZTRO EST
2024. április 22., hétfő

MTA BORA 2024
Az italsorban az Akadémia 2024. évi borversenyének nyertes borait mutatjuk be.
Vendégérkezés 18:30-tól, vacsora 19:00 órától

A végleges menüsorral illetve a kínálásra kerülő borválogatással hamarosan jelentkezni fogunk.

A klubtagjaink számára a gasztronómiai est ára bruttó 19.500,-Ft/fő, mely a borokból kóstoló mennyiséget tartalmaz.
Jelentkezni – a vacsora árának befizetésével – az Akadémiai Klub Étteremben
2024. április 18-ig (csütörtökig) lehet. Bővebb információ a 312-0626-os telefonszámon.
A változtatás jogát fenntartjuk.


GASZTRO EST
2024. március 25., hétfő

SZEKSZÁRD
Az italsorban a Szekszárdi Borvidék kiemelkedő borai kerülnek bemutatásra Sebestyén Csilla, nemzetközi borakadémikus által.
Az estét Horváth Balázs, Junior Prima Díjazott Jazz-zongoraművész kíséri.
Vendégérkezés 18:30-tól, vacsora 19:00 órától

Menüsor
Aperitif:
Takler Premium Sauvignon Blanc 2022
***
Falatka:
Garnéla szamócával és spárgával
***
Hideg előétel:
Mandulás kacsasült málnával
Sebestyén Porkoláb Kékfrankos 2021
***
Meleg előétel:
Grillezett jércemell burgonyakrémmel, virágsalátával
Németh János Kadarka 2022
***
Főétel:
Szekszárdi vaddisznópörkölt gombás házi krokettel
Sebestyén Iván bikavér 2019
***
Desszert:
Mogyorós étcsokoládétorta
Szekretár Cabernet Sauvignon 2019
***
Espresso
Ásványvíz

A klubtagjaink számára a gasztronómiai est ára bruttó 19.500,-Ft/fő, mely a borokból kóstoló mennyiséget tartalmaz.
Jelentkezni – a vacsora árának befizetésével – az Akadémiai Klub Étteremben
2024. március 21-ig (csütörtökig) lehet. Bővebb információ a 312-0626-os telefonszámon.
A változtatás jogát fenntartjuk.


GASZTRO EST
2024. február 26., hétfő

FARSANGI ÉTELEK GÜNZER TAMÁS, AZ ÉV BORÁSZÁNAK BORAIVAL
Vendégérkezés 18:30-tól, vacsora 19:00 órától
Az estét Horváth Balázs, Junior Prima Díjazott Jazz-zongoraművész kíséri.
Az italsorban a Pincészet új, debütáló borai is megtalálhatóak,
melyeket Önök kóstolhatnak meg elsőként az országban.

Menüsor:
Aperitif
Mont Blanc 2023
Kecskesajt
***
Bocor Chardonnay 2023
Pácolt pisztráng diós-pisztáciás morzsával almás zellerrel
Rosé 2023
***
Konyakos galamb consomé
***
Báránycsülök bazsalikomos zöldségraguval és gyömbéres túrófánkkal
Bocor Pinot Noir 2022
***
Csokoládéfánk meggykrémmel, kandírozott meggy
Bocor Grandior Merlot 2020
***
Espresso
Ásványvíz

A klubtagjaink számára a gasztronómiai est ára bruttó 19.500,-Ft/fő, mely a borokból kóstoló mennyiséget tartalmaz.
Jelentkezni – a vacsora árának befizetésével – az Akadémiai Klub Étteremben
2024. február 22-ig (csütörtökig) lehet. Bővebb információ a 312-0626-os telefonszámon.
A változtatás jogát fenntartjuk.


GASZTRO VACSORA
Időpont: 2023. november 27., hétfő 18:30
(Vendégérkezés 18.30-tól, vacsora 19:00 órától)
Helyszín: Akadémiai Klub Kodály- / Vörösmarty-terem
(1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)

ÜNNEPEK ASZTALA
Az estét Horváth Balázs, Junior Prima Díjazott Jazz-zongoraművész kíséri.

MENÜSOR
Aperitif
Sauska brut
*
Pisztráng, téli zöldség tatár
*
Vadnyúl pástétom sült bacon és nyúlcombropogós
Figula Bella Róza ’22
*
Gyömbéres borhableves, áfonya és zselé
* * *
Fácánmell, édesburgonya, karamellizált vargánya és jus
Tiffán Kadarka ’20
*
MEGLEPETÉS MŰSOR
St. Andrea Merengő ’19
*
Gesztenye, narancslekvár, csokoládé
Gróf Degenfeld 5p aszú ’17
*
Espresso
Ásványvíz

A klubtagjaink számára a gasztronómiai est ára bruttó 19.500,-Ft/fő, mely a borokból kóstoló mennyiséget tartalmaz.
Jelentkezni – a vacsora árának befizetésével – az Akadémiai Klub Étteremben
2023. november 23-ig (csütörtökig) lehet.
Telefonszám: +36 20 333 9204 (Bányi Ferenc) , +36 1 3120626 (Étterem Recepció)
A változtatás jogát fenntartjuk.

* * *

Kedves Klubtagjaink!
Ezúton szeretnénk felhívni szíves figyelmüket egy hamarosan megrendezésre kerülő vacsoraestünk időpontjára, melyre szeretettel várjuk Önöket:
ÜNNEPEK ASZTALA
2023. november 27., hétfő 18.30 – 22:00 óráig
Kérjük jegyezzék fel naptárjaikba az időpontot!
A végleges menüsorral illetve a kínálásra kerülő borválogatással hamarosan jelentkezni fogunk.

* * *

GASZTRO EST
2023. október 30., hétfő

VÁLOGATÁS AZ MTA BORVERSENY NYERTES BORAIBÓL
Vendégérkezés 18:30-tól, vacsora 19:00 órától

Menüsor:
Falatka
Pármai sonka sós túrógombóc
Cirkáló 2022, Bujdosó Pince - Rajnai rizling
*
Előétel
Füstölt tokhal friss kecskesajttal, karamellizált körtével, bazsalikomolajjal
Tokaji Furmint Thurzó dűlő 2021, Péter Pincészet
*
Leves
Tanyasi csirke leves
*
Főétel
Lassan sült marha sütőtökkel, erdei gyümölcsökkel, jus-vel
Villányi Franc 2017, Koch Borászat
*
Desszert
Charlotte, mascarpone-sárgabarack
Kreinbacher Birtok Extra Dry pezsgő
Espresso
Ásványvíz

A klubtagjaink számára a gasztronómiai est ára bruttó 19.500,-Ft/fő, mely a borokból kóstoló mennyiséget tartalmaz.
Jelentkezni – a vacsora árának befizetésével – az Akadémiai Klub Étteremben 2023. október 26-ig (csütörtökig) lehet a 312-0626-os telefonszámon.
A változtatás jogát fenntartjuk.


GASZTRO EST
2023. szeptember 25., hétfő

NŐI BORÁSZOK NYOMÁBAN - 5 BORVIDÉK 5 BORA
Vendégérkezés 18:30-tól, vacsora 19:00 órától

Menüsor:
Falatka
Szőlőzselé pirított dióval
TOKAJ - Kikelet Pince – Berecz Stéphanie – Brut Pezsgő
Előétel
Gravlax lazac narancsos paszternákkal, kandírozott kumquattal, fekete ostyával
MÁTRA - Sol Montis, Kovács Zita – Pinot Noir Néró Rosé 2022
Leves
Ököruszály leves
ZALA - Bussay Dóra- Kövecs Olaszrizling 2021
Főétel
Borjúszűz karalábéfőzelékkel, sült kápiapaprikával, petrezselyem olajjal
SOPRON Luka Enikő - Zweigelt
Desszert
Szilvapite madártej-fagylalttal
Tokaj-Nobilis, Bárdos Sarolta, Kövérszőlő (édes) 2022
Espresso
Ásványvíz

A klubtagjaink számára a gasztronómiai est ára bruttó 19.500,-Ft/fő, mely a borokból kóstoló mennyiséget tartalmaz.
Jelentkezni – a vacsora árának befizetésével – az Akadémiai Klub Étteremben 2023. szeptember 21-ig (csütörtökig) lehet a 312-0626-os telefonszámon.
A változtatás jogát fenntartjuk.


GASZTRO EST

Vendégérkezés 18:30-tól, vacsora 19:00 órától
2023. június 12., hétfő– NYÁRI GASZTRO VACSORA
(jó idő esetén az Akadémia belső udvarán)

Menüsor
Előétel:
Paraszttál, kovászos kenyér
Saláták:
Friss saláta, fetás paradicsomsaláta, majonézes káposztasaláta, primőrök, magvak és olajok
Meleg ételek:
Egészben sült süllő fűszeres tejföllel
Édesburgonya hasáb
Marhapofa pörkölt specle-vel
Sertésszűz lecsóval
Grillezett sajtok és grillezett zöldségekkel
Desszertek:
Gyümölcstál
Bodza- és csokoládéfagylalt
Joghurttorta
Borsor:
Gere Frici Rosé 2022
Etyeki Kúria White 2022
Bolyki Királyleányka 2022
Figula Zenit&More 2022
Nyakas Chardonnay 2022
Ifj. Márkvárt János Ezerötös Cuvée 2022

Espresso
Ásványvíz

A klubtagjaink számára a gasztronómiai est ára bruttó 19.500,-Ft/fő, mely a borokból kóstoló mennyiséget tartalmaz.
Jelentkezni – a vacsora árának befizetésével – az Akadémiai Klub Étteremben 2023. június 08-ig (csütörtökig) lehet. Telefon: 312-0626
A változtatás jogát fenntartjuk.


GASZTRO EST

Vendégérkezés 18:30-tól, vacsora 19:00 órától
2023. május 15., PEZSGŐ – mert melegszik az idő
Carassia, Kreinbacher, Bujdosó, Szijjártó Előd, Csányi Pince
Menüsor:
Zöldspárga salátával, hollandi mártással
Aranydurbincs, petrezselyemmel, grapefruittal, barna vajjal
Mentás zöldborsó krémleves, garnélával
Mangalica szűz, gombával töltött házi tészta, tejszínes raguval
Madártej torta, eperrel
Espresso
Ásványvíz

A klubtagjaink számára a gasztronómiai est ára bruttó 19.500,-Ft/fő, mely a borokból kóstoló mennyiséget tartalmaz.
Jelentkezni – a vacsora árának befizetésével – az Akadémiai Klub Étteremben 2023. május 11-ig (csütörtökig) lehet.
A változtatás jogát fenntartjuk. Telefon: 312-0626


GASZTRO EST
Vendégérkezés 18:30-tól, vacsora 19:00 órától
2023. április 3., SAUSKA – TOKAJ ÉS VILLÁNY
Pezsgő, száraz furmint, kadarka, merlot, cuvée
Menüsor:
Joghurtos padlizsánsaláta, pörkölt dióval
Harcsa tormás zöldborsó krémmel, jégcsap retekkel
Erőleves fafülgombával
Lassan sült marhapofa burgonyafánkkal, szilvakrémmel, jus-vel
Tejeskávé trüffel
Espresso
Ásványvíz

A klubtagjaink számára a gasztronómiai est ára bruttó 19.500,-Ft/fő, mely a borokból kóstoló mennyiséget tartalmaz.
Jelentkezni – a vacsora árának befizetésével – az Akadémiai Klub Étteremben 2023. március 30-ig (csütörtökig) lehet.
A változtatás jogát fenntartjuk. Telefon: 312-0626


GASZTRO EST
2023. március 6., hétfő 18.30 – 22:00 óráig
(Vendégérkezés 18:30-tól, vacsora 19:00 órától)

A vacsora témája: ÉV BORÁSZA – FIGULA MIHÁLY – ÉS A FÜREDI DŰLŐK

MENÜSOR
Sóskút 2021
Grillezett rondin saláta gránátalma vinegrettel
***
Sáfránkert 2021
Jércemell, karamellizált zöldség krémekkel, ropogós hagymával
***
Szilénusz 2020
Gyömbéres édesburgonya krémleves
***
Kékfrankos 2020
Vajas fürj kurkumás rizottóval, erdei gyümölcsökkel
***
Hetedik Olaszrizling késői szüret 2018
Pikáns körte gratten chilis csokoládéval
***
Espresso
Ásványvíz

A klubtagjaink számára a gasztronómiai est ára bruttó 19.500,-Ft/fő, mely a borokból kóstoló mennyiséget tartalmaz.
Jelentkezni – a vacsora árának befizetésével – az Akadémiai Klub Étteremben 2023. március 02-ig (csütörtökig) lehet. Telefon: 312-0626


A változtatás jogát fenntartjuk.

* * *

GASZTRO EST
2023. január 30., hétfő 18.30 – 22:00 óráig
(Vendégérkezés 18:30-tól, vacsora 19:00 órától)
A vacsora témája: Csetvei Kriszti – Farsangra hangolódva

MENÜSOR

Pinot Noir Rosé gyöngyözőbor 2021
Fácán kocsonya
***
Napholdcsillag 2017
Brie vajas ropogóssal, narancslikőrös mazsolákkal
***
Amforás Ezerjó 2021
Tanyasi becsinált leves
***
Pinot Noir 2017
Marhapofa sütőtökös túrófánkkal, borhabbal
***
Drágakő 2021
Pisztáciás csörögefánk sós karamellel
***
Espresso
Ásványvíz

A klubtagjaink számára a gasztronómiai est ára bruttó 19.500,-Ft/fő, mely a borokból kóstoló mennyiséget tartalmaz.

Jelentkezni – a vacsora árának befizetésével – az Akadémiai Klub Étteremben 2023. január 26-ig (csütörtökig) lehet. Telefon: 312-0626

A változtatás jogát fenntartjuk.

* * *

GASZTRO EST
2022. december 12., hétfő 18.30 – 22:00 óráig
(Vendégérkezés 18:30-tól, vacsora 19:00 órától)

A vacsora témája: December 2020 jegyében

MENÜSOR

Szentesi Pince Rajnai Rizling Öcsi 2020 Etyek-Buda

Túrógombóc sós, fűszeres ropogóssal

Kolonics Nagy-Somlói Juhfark Emese 2020
Sonka, káposzta lekvárral, kolbászmorzsával, tejfölhabbal

Szászi Szent György-hegyi Olaszrizling 2020
Fehér halászlé, harcsa és garnéla

Steigler Syrah 2020 Sopron
Szarvasgerinc lilaburgonyákkal, füstölt aszaltszilvával

St. Andrea Áldás Bikavér 2020
Mákos guba meggy- és vaníliamártással

Espresso
Ásványvíz


A klubtagjaink számára a gasztronómiai est ára bruttó 16.900,-Ft/fő, mely a borokból kóstoló mennyiséget tartalmaz.
Jelentkezni – a vacsora árának befizetésével – az Akadémiai Klub Étteremben 2022. december 08-ig (csütörtökig) lehet.(Telefon: 312-0626)

A változtatás jogát fenntartjuk.

* * *

GASZTRO EST
2022. november 14., hétfő 18.30 – 22:00 óráig
(Vendégérkezés 18:30-tól, vacsora 19:00 órától)

Márton-napi Borvacsora

MENÜSOR
Pirított savanyú káposzta és szalonna chips
BALASSA Balassa 2021 Tokaj
Libamáj fahéjas sültalma krémmel, csörögefánkkal
ST. ANDREA Örökké 2021 Eger
Lúdraguleves
Figula Sóskút Olaszrizling 2021 Csopak
Ropogós kacsamell ludaskásával
PANNONHALMI FŐAPÁTSÁG Hemina Vörös 2021
Étcsokoládé torta meggy variációval
KISS GÁBOR 364 Cabernet franc 2021 Villány
Espresso
Ásványvíz

A klubtagjaink számára a gasztronómiai est ára bruttó 16.900,-Ft/fő, mely a borokból kóstoló mennyiséget tartalmaz.
Jelentkezni – a vacsora árának befizetésével – az Akadémiai Klub Étteremben 2022. november 10-ig (csütörtökig) lehet. (Telefon: 312-0626)

A változtatás jogát fenntartjuk.

* * *

GASZTRO EST
2022. október 17., hétfő 18.30 – 22:00 óráig
(Vendégérkezés 18:30-tól, vacsora 19:00 órától)

MTA BORA 2022 – NYERTES BORVÁLOGATÁS

MENÜSOR
Extra Dry Magnum 2017 Kreinbacher Birtok
Dióbundás gomolya kakukkfüves szőlőraguval
Oremus Mandolás 2019
Sült pisztráng kaviárral, citrusos friss salátával, pezsgős grapefruittal
Cabernet Rosé 2021 Feind Pincészet
Kápia krémleves liofilizált málnával, ostyával
Kopár Cuvée 2018 Gere Attila
Vaddisznógerinc mokkás kéregben égetett répával, pak choi-val, vajas burgonyakrémmel
Tokaji Legend 6 puttonyos Aszú 2016 Pajzos Tokaj
Kajszis túrótorta rozmaringgal, narancshabbal
Espresso
Ásványvíz

A klubtagjaink számára a gasztronómiai est ára bruttó 16.900,-Ft/fő, mely a borokból kóstoló mennyiséget tartalmaz.
Jelentkezni – a vacsora árának befizetésével – az Akadémiai Klub Étteremben 2022. október 13-ig (csütörtökig) lehet. (Telefon: 312-0626)

A változtatás jogát fenntartjuk.

* * *

2022. június 27., hétfő 18.30 – 22:00 óráig
Nyári borvacsora az Akadémia Udvarán vagy Kodály- és Vörösmarty-termében

AZ EST MENÜSORA
Hideg előételek
Lazac gravlax nyúlhal kaviárral, grapefruittal
Baconos pecsenyekacsamáj, hűvös mártással
Bivaly mozzarella tökmag-pesztóval, rukkolasalátával
Saláták
Céklás burgonyasaláta
Primőrök, krémekkel (padlizsán, paradicsom, humusz)
Levesek
Lime-os málnakrémleves mandulával
Meleg ételek
Egészben sült pisztráng és fogas kapormártással, aszalt paradicsomos rizzsel
Sajtos csirkemell szarvasgombaolajos gnocchival
Sertésszűz és mustáros tarja grillen, héjas petrezselymes burgonyával, jus-vel
Grillezett gomolya és füstölt tofu, grillezett zöldségek
Desszertek
Gyümölcstál
Étcsokoládétorta málnás ostyával
Áfonyás túrótorta
Bécsi pohárkrém

BORKÍNÁLATUNK
Anonym Pince – Szörényi Áron Öltett Pinot Noir Rosé 2020
Vylyan Pincészet Kakas 2019
Geszler Családi Pincészet Rosé Kékfrankos 2021
Zelna Borászat Rosé Kékfrankos-Zweigelt 2021
Benedek Pince Rosé 2021
Francois Pinot Noir Rosé Brut
Maison Louis de Grenelle SI Irrésistible

A klubtagjaink számára a gasztronómiai est ára bruttó 13.500 Ft/fő, mely a borokból kóstoló mennyiséget tartalmaz.
Jelentkezni – a vacsora árának befizetésével – az Akadémiai Klub Étteremben, 2022. június 23-ig (csütörtökig) lehet. (Telefon: 312-0626)

A változtatás jogát fenntartjuk.

* * *

2022. április 11., hétfő 18.30 – 22:00 óráig
(Vendégérkezés 18:30-tól, vacsora 19:00 órától)

KÖLTÉSZET NAPI BORVÁLOGATÁS

MENÜSOR

Carassia But Pezsgő
Ady Endre – Szilágyság – beköszöntő ital
Színes lencsesaláta marha bbq
***
Villa Tolnay Rajnai Rizling
Juhász Ferenc Rezi bordal
Kecskesajtos mille-feuille kaporhabbal, mikrozöld salátával - Mikszáth Kálmán
***
Somlói Juhfark Barcza Bálint
Hamvas Béla – A bor filozófiája - Somló
Húsleves főtt hússal és velős csonttal - Krúdy Gyula
***
Eszterbauer Nagyapám Kadarka
Garay János szekszárdi vörös
Egri Bikavér Kovács Nimród
Vörösmarty Mihály Jó bor
Tépett libasült új káposztával, kenyérmorzsával, édesburgonya hasábbal Libasült József Attila
***
Tokaji Édes Szamorodni Demetervin
G.B. Hancke A magyar bor dicsérete
Csokoládé trüffel jostával – Laborfalvy Róza
***
Espresso
Ásványvíz

A klubtagjaink számára a gasztronómiai est ára bruttó 13.500,-Ft/fő, mely a borokból kóstoló mennyiséget tartalmaz.
Jelentkezni – a vacsora árának befizetésével – az Akadémiai Klub Étteremben 2022. április 07-ig (csütörtökig) lehet. (Telefon: 312-0626)
A változtatás jogát fenntartjuk.

* * *

2022. március 7., hétfő 18.30 – 22:00 óráig
(Vendégérkezés 18:30-tól, vacsora 19:00 órától)

PEZSGŐEST

MENÜSOR
Teleki Tradíció Rosé Magnum
Prosciutto
Cukkíni carpaccio
* * *
Rombuszhal, csipkebogyó sabayon
Sauska Brut
* * *
Galamb consommé kucsmagombával és húsával töltött tésztával
* * *
Grillezett borjúszűz spárgasalátával és lilaburgonyával
Törley Chardonnay
* * *
Champagne-kóstoló
* * *
Kéksajtos mascarpone torta
Kreinbacher Extra Dry
* * *
Espresso
Ásványvíz

A klubtagjaink számára a gasztronómiai est ára bruttó 13.500,-Ft/fő, mely a borokból kóstoló mennyiséget tartalmaz.
Jelentkezni – a vacsora árának befizetésével – az Akadémiai Klub Étteremben 2022. március 3-ig (csütörtökig) lehet.
A változtatás jogát fenntartjuk. (Telefon: 312-0626)

* * *

2021. november 22., hétfő 18.30 – 22:00 óráig
(Vendégérkezés 18:30-tól, vacsora 19:00 órától)

A vacsora témája:
Fiatal termelők a fókuszban - Sütőtök és kávé


MENÜSOR
Aperitif-kínálat:
Turay Kamill és Sára – Neszmély – Olaszrizling
Füstölt fürjtojás kávéhomokon
*
Sütőtökös hideg paella grillezett garnélával
Csetvei Kriszti – Mór – Ezerjó Amforás
*
Sütőtök krémleves zsályás kecskesajtgolyóval
Kis Tamás – Somló – Juhfark válogatás
Bussay Dorottya – Zala – Mura
*
Parajos pappardelle, lassan sült mangalicatarja, kávés jus
Sziegl Balázs – Hajós – Diófás Kékfrankos
*
Kávés csokoládégömb
Ludányi Balázs – Mátra – Cabernet Franc Fáy domb
*
Espresso
Ásványvíz


A klubtagjaink számára a gasztronómiai est ára bruttó 13.500,-Ft/fő, mely a borokból kóstoló mennyiséget tartalmaz.
Jelentkezni – a vacsora árának befizetésével – az Akadémiai Klub Étteremben 2021. november 18-ig (csütörtökig) lehet.
A változtatás jogát fenntartjuk. (Telefon: 312-0626)

* * *

2021. október 25., hétfő 18.30 – 22:00 óráig
(Vendégérkezés 18:30-tól, vacsora 19:00 órától)

„Az MTA Bora 2021 díjnyertes boraiból”

MENÜSOR

Thummerer Pincészet Egri Rosé 2020
Füstölt pisztráng, marinált sült cékla
Pisztáciás pisztráng bon-bon
Füstölt pisztráng, citrusos szőlő-tatár
Zöldfűszeres kecskesajt, saláta, savanyított paradicsom
Folly Arborétum Rajnai Rizling 2019
Francia hagymaleves mini édes cipóban, ropogós fokhagyma
Szarvas pörkölthús, narancsos édesburgonyapüré és chips
Gere Attila Villányi Franc Ördögárok 2017
Madártej pavlovában, sós karamellel
Kreinbacher Extra Dry
Espresso
Ásványvíz

A klubtagjaink számára a gasztronómiai est ára bruttó 13.500,-Ft/fő, mely a borokból kóstoló mennyiséget tartalmaz.
Jelentkezni – a vacsora árának befizetésével – az Akadémiai Klub Étteremben 2021. október 21-ig (csütörtökig) lehet. (Telefon: 312-0626)
A változtatás jogát fenntartjuk.

* * *

Kedves Klubtagjaink!
Az Akadémiai Klub Egyesület 2020. október 26., hétfő 18.30 – 22:00 óráig vacsoraest-programot hirdetett meg pár napja.
Ezúton szeretném tájékoztatni Önöket, hogy a járványügyi helyzet rosszabbodására tekintettel Vizi E. Szilveszter AKE elnök úr akként intézkedett, hogy ez a vacsoraest törlésre kerül, és nem rendezzük meg.
Ellenkező intézkedésig a vacsoraestek tekintetében az AKE moratóriumot léptet életbe.
Amennyiben a járványügyi helyzet megszűnik, akkor természetesen ezt a sikeres vacsoraest-programot folytatni fogjuk, ennek újbóli megkezdéséről időben fogunk értesítést küldeni.
Az Akadémiai Klub Étterem a már befizetett vacsorák összegét természetesen visszajuttatja az érintetteknek.
Mindenkinek jó egészséget kívánva üdvözlettel,
Kisteleki Károly
az Akadémiai Klub Egyesület titkára

* * *

2020. szeptember 14., hétfő 18.30 – 22:00 óráig
(Vendégérkezés 18:30-tól, vacsora 19:00 órától)

A vacsora témája: Furmint és Syrah

MENÜSOR

Köszöntő ital
Garamvári Furmint brut pezsgő
Aszalt zöldségek és brie sajt
Nyulászó Furmint Royal Tokaji 2016
Libamáj kávés étcsokoládéval bogyós gyümölcsökkel
Shiraz "Ne nézz vissza haraggal" Pfneiszl Sopron 2013
Vargánya krémleves
Medvehagyma vajas rizottó
Szent-Tamás Furmint 2016
Furmint dűlőválogatás Royal Tokaji 2017
Mentás bárányborda csokoládéhomokkal, édesburgonya krokettel, jus-vel
Soul Syrah 2015 Eger Kovács Nimród
Ruby csokoládé-mousse sós karamellel
Heumann Villányi Syrah 2015
Espresso
Ásványvíz

A klubtagjaink számára a gasztronómiai est ára bruttó 12.500 Ft/fő, mely a borokból kóstoló mennyiséget tartalmaz.
Jelentkezni – a vacsora árának befizetésével – az Akadémiai Klub Étteremben 2020. szeptember 10-ig (csütörtök) lehet.
A változtatás jogát fenntartjuk.

* * *

2020. február 24., hétfő 18.30 – 22:00 óráig
(Vendégérkezés 18:30-tól, vacsora 19:00 órától)

CHARDONNAY ÉS PINOT NOIR

Köszöntő ital
Francois President Pinot Noir Rosé Nyerspezsgő 2015

Mangalica sonka friss túróval
Etyeki Kúria Chardonnay 2018

Füstölt Pisztráng és kaviár céklákkal
N.A.G. Föld és Ég Chardonnay 2016

Kecskesajt krémleves birssel

Hortobágyi palacsinta
St. Andrea Csakegyszóval Pinot Noir 2018

Fogasfilé zöldséges bulgurral, narancsmártással
Kovács Nimród Battonage Chardonnay 2016
Légli Landord 2017

Dobostorta
Bott Frigyes Pinot Noir 2018

Espresso
Ásványvíz

A klubtagjaink számára a gasztronómiai est ára bruttó 12.500 Ft/fő, mely a borokból kóstoló mennyiséget tartalmaz.
Jelentkezni – a vacsora árának befizetésével – az Akadémiai Klub Étteremben 2020. február 20-ig (csütörtök) lehet.(Telefon: 312-0626)
A változtatás jogát fenntartjuk.

* * *

2020. január 27., hétfő 18.30 – 22:00 óráig
(Vendégérkezés 18:30-tól, vacsora 19:00 órától)

OLASZRIZLING ÉS CABERNET SAUVIGNON
Vendég: Jásdi István

Köszöntő ital
Jásdi Csopaki Rizling 2019
Tepertőkrém
Szent Donát Csopaki Rizling KÓDEX Kishegy 2015
Libamáj barack chutney-val és mákos gubával
Pfneiszl Soproni Cabernet Sauvignon „Megerősíteni” 2016
Savanyú káposztás marha consommé
Fogas pankómorzsás garnélával, sütőtökpürével
Jásdi István Csopaki Olaszrizling Kódex Lőczedomb 2016
Jásdi István Csopaki Olaszrizling Kódex Siralomvágó 2015
Füstölt libamelles töltött káposzta paprikás tejfölhabbal
Gere Attila Villányi Cabernet Sauvignon 2016
Tejcsokoládé és praliné-torta
Szekszárdi Cabernet Sauvignon Vesztergombi Csaba 2016

A klubtagjaink számára a gasztronómiai est ára bruttó 12.500 Ft/fő, mely a borokból kóstoló mennyiséget tartalmaz.
Jelentkezni – a vacsora árának befizetésével – az Akadémiai Klub Étteremben 2020. január 23-ig (csütörtök) lehet (36-1-312-0626).
A változtatás jogát fenntartjuk.

* * *

2019. december 16., hétfő 18.30 – 22:00 óráig
(Vendégérkezés 18:30-tól, vacsora 19:00 órától)

Vulkán 3. riolit, dácit, zeolit - Tokaj

Köszöntő ital: Demetervin brut pezsgő
Amuse bouche: Kacsamell mogyoróbundában, pisztáciapürével
Demetervin Furmint 2017
Lazac-ízelítő olívás ostyával
Carpinus Hárslevelű 2017
Fehér harcsa halászlé
Fűszeres vaddisznókolbász pirított káposztával, vörösbabbal
Szepsy Furmint 2017
Grillezett szarvasgerinc tócsnival, ánizsos naspolyával
Tokajicum száraz szamorodni 2018
Demetervin édes szamorodni 2013
Sütőtökös pannacotta kéksajttal, parlinéval
Dereszla 5 puttonyos aszú 2013

A klubtagjaink számára a gasztronómiai est ára bruttó 11.500 Ft/fő, mely a borokból kóstoló mennyiséget tartalmaz.
Jelentkezni – a vacsora árának befizetésével – az Akadémiai Klub Étteremben 2019. december 12-ig (csütörtök) lehet (36-1-312-0626).

A változtatás jogát fenntartjuk.

* * *

2019. november 18., hétfő 18.30 – 22:00 óráig
(Vendégérkezés 18:30-tól, vacsora 19:00 órától)

Vulkán 2. bazalt - Badacsony

Köszöntő ital: Szászi Endre Rózsakő 2018

Amuse bouche: Serrano zöldborsókrémmel, sós linzerben
Gilvesy Rajnai Rizling Tarányi 2017

Füstölt pisztráng padlizsántatárral, citrom befőttel
Váli Péter Kéknyelű 2017

Marha consommé csontvelővel pirítóson

Szárnytöves jércemell parmezánmártással, sült gesztenyével, aszalt gyümölcsös salátával
Laposa Apukám Világa 2017

Grillezett borjúszűz vajas édesburgonyával, pankómorzsás zellerszárral, jus-vel
Pálffy Káli Királyi Fekete-hegy Olaszrizling 2017
Káli Kövek Kékfrankos 2017

Étcsokoládé torta házi meggylekváros macaronnal
2HA Tabunello 2017

A klubtagjaink számára a gasztronómiai est ára bruttó 11.500 Ft/fő, mely a borokból kóstoló mennyiséget tartalmaz.
Jelentkezni – a vacsora árának befizetésével – az Akadémiai Klub Étteremben 2019. november 14-ig (csütörtök) lehet.

A változtatás jogát fenntartjuk.

* * *

2019. október 28., hétfő 18.30 – 22:00 óráig
(Vendégérkezés 18:30-tól, vacsora 19:00 órától)

VULKÁN – úgy ahogy a Mátra adja magát

Az est házigazdái: Barta Anna és Barta Károly - Nagygombos

Köszöntő ital: Nagygombosi Borászat Gamay Noir Rosé
Friss de egyáltalán nem súlytalan bor a nyitó italunk. A gamay szőlőfajta nálunk nagyon kevés helyen terem, Nagygombos az egyik ezek közül. Izgalmas szerkezet, a megszokott hazai rozé karaktertől eltérő koncentráció és ízbeli gazdagság jellemzi.

Amuse bouche: Vörös sügér zöld almával
Karner Gábor Szőlőkert u. 2.
Az olaszrizling újra értelmezett, nagyon szerethető változata. Inkább letisztult, semmint neutrális karakter. Finoman árnyalt sav-játéka azokat is megnyeri, akik még nem a fajta szerelmesei.

Barnacukros sült vargánya marhatartárral, sós vajjal
Major Levente Szent Anna Olaszrizling
Major Levente borait kevésbé ismerjük, de ez csak a kezdet. Határozott karakter, tökéletesen érett alapanyag, telt, komplex íz. A Mátra ezer arcának egyike.

Narancsos sütőtök krémleves
Losonci Bálint Pinot Gris
A „narancsbor” megnevezés nem feltétlenül ugyanazt jelenti termelő és fogyasztó számára. Ez a bor héjon áztatott pinot gris, hallatlan gazdag gyümölcsösséggel, sima textúrával. Elegáns bor.

Grillezett kacsamell vörös bogyókkal, piros papardellével
Kiss Attila Kékfrankos
Csupa gyümölcsbor, szinte kiugrik a pohárból. Lendületes és játékos, aromatikájában a meggy viszi a vezető szerepet.

Lassan sült marhanyak kéksajtos burgonyakrémmel, savanyított zöldségekkel
Nagygombos Bogyókák Cabernet Franc
A nagy bordeauxi fajta mátrai átirata. Az elegáns, savakra épülő szerkezet adja a bor gerincét. Ízeiben izgalmas és mély, szánkban mégis végig megmarad lendületesnek.

Gesztenyés millefeuille
Németh Attila Gábor Hanna édes
A Tokaji édes borokra szoktuk mondani, nem igazán desszertborok. Remek savviláguk és ásványos karakterük többet jelent annál. Nem kevésbé Németh Attila remek édesbora, mely nem a cukorról, sokkal inkább a kitűnő egyensúlyról és buja ízekről szól.

A klubtagjaink számára a gasztronómiai est ára bruttó 11.500 Ft/fő, mely a borokból kóstoló mennyiséget tartalmaz.
Jelentkezni – a vacsora árának befizetésével – az Akadémiai Klub Étteremben 2019. október 24-ig (csütörtök) lehet.

A változtatás jogát fenntartjuk.

* * *

2019. szeptember 23., hétfő 18.30 – 22:00 óráig
(Vendégérkezés 18:30-tól, vacsora 19:00 órától)

Köszöntő ital: Pezsgő Chardonnay
Az est menüsora:
Libamáj máglyarakás
Fehér házasítás autochton magyar fajtákból
Nyúlgerinc balzsamos szőlőkkel
Zengő félédes
Borhableves
Gulyás
Csókaszőlő
Bárányfartő és báránygerinc zöldfűszeres káposztás lepénnyel
Kadarka
Cabernet Sauvignon
Aranycsokoládé langyos szőlőlével
Fekete muskotály

A klubtagjaink számára a gasztronómiai est ára bruttó 11.500 Ft/fő, mely a borokból kóstoló mennyiséget tartalmaz.
Jelentkezni – a vacsora árának befizetésével – az Akadémiai Klub Étteremben
2019. szeptember 19-ig (csütörtök) lehet (36-1-312-0626).
A változtatás jogát fenntartjuk.

* * *

2019. június 24., hétfő 18.30 – 22:00 óráig
Kötetlen borvacsora az Akadémia Klub Kodály- és Vörösmarty-termében
„LÖSZ – Szekszárd és Balatonboglár”

AZ EST MENÜSORA
Hideg előételek

Füstölt halak (vajhal, lazac, angolna, makréla)
Mini borjú golyók krémekkel
Caprese olajokkal, magvakkal
Szárnyas pástétomok
Saláták
Rusztikus primőrök zöldfűszeres túrókrémmel
Hagymás burgonyasaláta
Levesek
Ananász krémleves mangó crispivel, kókusz fagylalttal
„Bogrács” Gulyás
Meleg ételek
Csülökpörkölt fóliás burgonyával
Lazac steak kapros vajjal, zöldséges rizzsel
Marha hátszín grillezett bébi kukoricával és zöldségekkel
Füstölt grill sajt friss salátával
Mini hamburger, Bajor kolbászos hot dog
Desszertek
Gyümölcstál jégágyon
Profiterol
Mentás fehér csoki mousse szeder raguval és cookies

BORKÍNÁLATUNK
Bujdosó Gyöngyözőbor
Friss, gyümölcsös, üde nyárkezdet a Balaton déli partjáról. Kényeztetően könnyed, szép savú mégis határozott buborékos üdvözlő kortyok a Bujdasó Pincészettől.

Garamvári Prestige brut
Garamvári Vencel pezsgői ma már szinte klasszikusnak számítanak a hazai kínálatban. Remek szerkezet, finom elegancia, megbízható minőség. Egy pezsgős-ház, amely nem tud hibázni.

Légli Ottó Banyászó Olaszrizling
Légli Ottó neve összeforrt a kiszámítható, mégis minden évjáratban új arcát mutató olaszrizlingével. Borai kifogástalan egyensúllyal, élénk gyümölcsösséggel és a Banyászó dűlő finom sós árnyalataival gyönyörködtetnek.

Vesztergombi Rozé 2018
A Vesztergombi Pince rozéi igazi rozé borok. Kifogástalan borok, melyeknek a színe mellesleg rózsaszín. Vesztergombi Csaba nem bevételi forrást, sokkal inkább valódi bort lát a rozéban.

Sebestyén Csaba Iván-völgyi Kadarka 2016
A kadarka senkinek nem fontos annyira mint nekünk, magyaroknak. Elegáns, visszafogott karaktere, finom savai bárkit meggyőznek a fajta nagyszerűségéről. Az Iván-völgy Szekszárd egyik legszebb dűlője, termése élmény.

Vida Péter Szekszárdi Bikavér 2016
A szekszárdi bikavérek között vannak stílus-beli különbségek. A Vida család borai kezdetektől fogva az elegánsabb, karcsúbb vonalat követi, igen visszafogott nagyhordó használattal. Gyümölcsös, meleg tónusú mégis határozott szerkezete uralja ízképét.

Eszterbauer János Grand 2012
A szekszárdi nagy borok közül talán a legteljesebb élményt nyújtja ez a tétel. Határozott tanninja mellett kitűnő savak, érezhető gyümölcsösség és az elmaradhatatlan szekszárdi melegség jellemzi. Ha valaki egyszer kóstolta, vélhetően nem felejti, életre szóló élmény.

A klubtagjaink számára a gasztronómiai est ára bruttó 11.500 Ft/fő, mely a borokból kóstoló mennyiséget tartalmaz.
Jelentkezni – a vacsora árának befizetésével – az Akadémiai Klub Étteremben 2019. június 20-ig (csütörtök) lehet (36-1-312-0626).

A változtatás jogát fenntartjuk.

* * *

T A V A S Z I V A C S O R A E S T E K

2019. március 25. hétfő 18.30 – 22:00 óráig
CSILLÁMPALA – Sopron és Ménes
Szürkeharcsa pirított magvakkal
Balla Géza Magyarádi fehér
Nyúlgerinc pácolt édesköménnyel, vadas habbal
Ráspi Tündér
Medvehagyma krémleves
Fűszeres kacsaragu creme fraiche rozmaringos bulgurral
Wetzer Péter Kékfrankos
Ráspi Gneisz
Grillezett bárányfartő turbolyás csicsókával, savanyított bébi zöldségekkel, jus-vel
Balla Géza Kadarka Sziklabor
Balla Géza Fekete leányka Sziklabor
Magyar kecskesajtok és sült céklás étcsokoládé-bonbon
Luka Enikő Cabernet Sauvignon
Vendég: Balla Géza

A klubtagjaink számára a gasztronómiai est ára bruttó 11.500 Ft/fő, mely a borokból kóstoló mennyiséget tartalmaz. Jelentkezni – a vacsora árának befizetésével – az Akadémiai Klub Étteremben
2019. március 21-ig (csütörtök) lehet. Tel.: +36-1-312-0626; 411-6371. A változtatás jogát fenntartjuk.

* * *

2019. április 29. hétfő 18.30 – 22:00 óráig
MÁRGA – Csopak és a Csopaki Kódex
Jásdi Olaszrizling
Juhtúrós pogácsa tepertőkrémmel és kolbász karikával
Füstölt pisztráng pankómorzsás karalábéval, szarvasgomba-olajos salátával
Petrény Olaszrizling
Málnakrémleves
Fürjhúsos pite
Guden Kertmög
Grillezett borjúszűz lecsóval és újburgonyával
Jásdi Lőczedombi
St.Donát Kékfrankos
Citrusos fehércsokoládé mousse karamellel
Söptei Töppedt
Vendég: Jásdi Attila

A klubtagjaink számára a gasztronómiai est ára bruttó 11.500 Ft/fő, mely a borokból kóstoló mennyiséget tartalmaz. Jelentkezni – a vacsora árának befizetésével – az Akadémiai Klub Étteremben
2019. április 25-ig (csütörtök) lehet. Tel.: +36-1-312-0626; 411-6371. A változtatás jogát fenntartjuk.

Kedves Klubtagok!

A Önök által rendkívül közkedvelt Gasztronómiai estjeinket Sánta Zolival, az estek korábbi házigazdájával történt váratlan tragédia okán ez év végén szüneteltettük.
Klubtagjaink folyamatos érdeklődése és szűnni nem akaró pozitív visszajelzése megerősített bennünket abban, hogy 2019-ben tovább vigyük az Akadémiai Klub Egyesület (AKE) klubéletének ezt a nagy sikerű hagyományát.
Alapos kutatómunka és ezt követő személyes egyeztetések után úgy gondoljuk, hogy minden szempontból méltó házigazdát találtunk a Gasztronómiai estek folytatásához dr. Mészáros Gabriella személyében.

Gabriella egyetemi docens, nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium alapító tagjaként nagy ismertségnek és elismertségnek örvend, rajong a gasztronómiáért.
A korábbi eseményeken több alkalommal vett részt vendégként, így ennek menetét és filozófiáját is jól ismeri.
1995-ben férjével elkészítették az első Borkalauzt a 100 legjobb magyar borral, 1996-ban pedig intézményesítették az iskolájukat, ekkor alakult meg hivatalosan a Borkollégium, melyben Sánta Zoltánnal együtt dolgozott. Gabriella igazi perfekcionista, s több mint negyedszázados szakmai múlttal a háta mögött sem dől hátra, folyamatosan képezi magát. Vallja, hogy csak a maximumot nyújtva tud hiteles maradni. Fogadják őt szeretettel!


2019. ÉV ELSŐ BORVACSORÁJA

Időpont: 2019. február 11., hétfő 18:30
(Vendégérkezés 18.30-tól, vacsora 19:00 órától)
Helyszín: Akadémiai Klub Étterem, Vörösmarty-terem
(1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)

Jelentkezni – a vacsora árának befizetésével – az Akadémiai Klub Étteremben 2018. február 07-ig (csütörtök) lehet. Tel.: +36-1-312-0626; 411-6371.
A borvacsora kedvezményes ára klubtagok részére 2019-ben 11.500,- Ft.

A vacsora témája: MÉSZKŐ – EGER ÉS A NAGY-EGED-HEGY
Eger és Közép-Európa emblematikus termőhelye az egri Nagy-Eged-hegy. Talajának egyedisége és kitűnő fekvése évszázadok óta az egyik legkarakteresebb borokat adó dűlő. Nem véletlen tehát, hogy az igényes borkészítés útját választó egri termelők igyekeztek valamennyi területet szerezni a nagy-Eged-hegy környékén.
Ma este ezekből a borokból válogatunk.

MENÜSOR
Vajhal filé pisztráng kaviárral citrusokkal
Kovács Nimród – Furmint
Valaha ennek a szőlőfajtának komoly története volt a Nagy-Eged-hegyen. Nem véletlen, hiszen a furmint innen, a Kárpát-medence észak-keleti területeiről indult el annak idején. Visszafogott hordóhasználattal készült meleg és egyben elegáns bor.

Libamáj pirított, vajas kaláccsal és fűszeres sárgabarack lekvárral
Gróf Buttler – Viognier
Ez a szőlőfajta nem honos a Kárpát-medencében, viszont kitűnően illik a meszes talajhoz. Sokszor buja, szinte parfümös aromatikája légiessé válhat egy ilyen termőhelyen.
Burgonya krémleves angol zellerrel, paprika olajjal

Marha sült (rib eye) hortobágyi palacsintával, szarvasgomba olajjal
St. Andrea Pincészet – Mária
Eger útja talajainak gazdagsága és a legjobb termőhelyeinek egyedisége miatt félhetően nem szőlőfajták, hanem a dűlők mentén fog majd vezetni. Ennek egyik legszebb példája a St.Andrea Pincészet bora. Furmint és chardonnay házasítása. Elegáns és hosszan tartó bor.

Borjúborda tejfölgombóccal, erdei gombás, gyümölcsös barna mártással
Thummerer Vilmos – Bikavér Grand superior
Ma már senkinek nem kell magyaráznunk, mitől is lehet jó egy egri bikavér. Egészséges és érett szőlő, kis hozamok, jó ízlés. A Thummerer pincészet bora élénk savaival és kitűnő egyensúlyával a tökéletes bor élményt nyújtja.

Gróf Buttler – Syrah
A 2000-es évek elején ezzel a fajtával kezdődött a Nagy-Eged-hegy újkori története. Azóta kiderült, hogy ez a szőlőfajta remekül érzi magát ezen a talajon, borai évről-évre tiszta, ásványos, mégis ízig-vérig a fajtáról is szóló történetekké válnak.

Somlói galuska tejcsokoládé ganache-ban
Kovács Nimród – NJK
Ez a kékfrankos-syrah házasítás nevezhető a hegy esszenciájának is. Aromákkal teli illata, érett ízbeli tónusai és mélysége igazi nagy borrá avatják. Édes fűszerek, nemes fa és aszalt gyümölcsök sokasága kíséri aromatikájában rendkívül kiegyensúlyozott szerkezetét.

* * *

Tisztelt Klubtagok!

Jelen hírlevelünkben a szeptemberi ínyencvacsora-estünkről olvashatnak. Hangversenyeinkről és a következő borkóstolós vacsoránkról a hamarosan megjelenő következő számunkban olvashatnak majd.

Vacsoraestek - ínyenceknek
Szüreti vacsora Szentesi Józseffel (Szentesi Pince)

2018. szeptember 17. 19:00 óra (hétfő)
Akadémiai Klub Vörösmarty-terem


Hallott-e már a kedves olvasó a csókaszőlőről, a laskáról, a lisztesről, a kék bajorról, a járdoványról, a feketefájú bajorról, a lisztesről, a tihanyi kékről, a vörös dinkáról, a fehér góhérról? A legismertebb hazai és nemzetközi szőlőfajták mellett az utóbbi évtizedekben feledésbe merültek a Magyarországon korábban évszázadokon át bizonyított, kitűnő borokat adó fajták. Eközben pl. Görögországban, Itáliában több száz őshonos, autochton borszőlőt termesztenek. Ezt a hiányt felismerve Szentesi József, a tősgyökeres budaörsi sváb család sarja, ahol szőlő és bor nélkül nem létezett élet, 10-10 ősi fehér- és kékszőlőből kért oltóvesszőt a Pécsi Kutatóintézettől és kezdte ezeket termeszteni és szaporítani a Velencei-tó körül. Később sok borász már tőle kapott szaporítóanyagot. E vacsorát Szentesi József pincéjéből származó különleges borokkal kísérjük.

Étel- és italsor:

Aperitif: Rajnai rizling pezsgő, 2015

Füstölt angolna hónapos retekkel, pisztráng kaviárral és barna kenyér morzsával

Cuvée (Lisztes, fehér gohér, zöldszilváni), 2016

Paprikakrémleves friss kecskesajttal

Nyúlgerinc vargányás burgonyával, színes bébi zöldségekkel

Feketefájú bajor, 2016

Borjú ossobuco fűszeres őszi almával, tejföl gombóccal

Tarcali kék, 2016
Laska, 2017

Kapros túrótorta krémsajt habbal

Zengő, 2017

Ásványvíz, kávé tejjel.

A vacsora ára 9 500 Ft/fő. Jelentkezni – a vacsora árának befizetésével – az Akadémiai Klub éttermében 2018. szeptember 13-ig (csütörtök) lehet. Tel.: +36-1-312-0626; +36-1-411-6371.

* * *

Kerti parti a Feind Pincével

2018. június 29., péntek 18.30

Helyszín: Akadémia Klub, MTA Székház belső udvara
(1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)

Az alábbi ételkülönlegességekből tudnak válogatni az est folyamán:

Európa sonkái és sajtjai:
Emmett's Earl Grey teaízesítésű főtt sonka
(Házi készítésű ínyencség az angliai Suffolk tartományból. Az earl grey teában pácolt, bergamottal fűszerezett sonka illatos, íze pedig lágy. A királynő által is kitűntetett, kivételesen finom angol sonka)

Iberico Cebo
(Az "Iberico sonka" - más néven Pata Negra vagyis "fekete pata"- egy Spanyolországban készített sonkafajta. A legjobb ibériai sonkát az ibériai mangalicából készítik, akik a vágás előtti utolsó héten csak makkot fogyasztanak.)

Citterio Bresaola della Valtellina
(Szárított olasz marhahús intenzív színnel és füstös, édeskés aromával.)

Brillat Savarin, áfonyás sajt
(A Brillat Savarin tehéntejes, tripla tejszínes, brie típusú francia sajt. Krémes, vajas, gazdag, dekadens sajt. "Természetes" héja különösen vékony, ami ritkaságnak számít. Majdnem olyan finom, mint egy fagylalt, főleg az áfonyás külső rétegnek köszönhetően. Az illusztris francia gasztronómus, Anthelme Brillat-Savarin után nevezték el.)

Quattro Latti négytejes sajt
(Négy különböző tejből készült olasz sajt.)

Manchego Semicurado (3 hó)
(A Manchego a legismertebb és legkedveltebb juhtejes sajt Spanyolországban. Formája jellegzetes, melyet az eszpartófüves érlelésnek köszönhetően kap, ami cikkcakkos mintát hagy a sajt oldalán. Ezt a sajtot kizárólag a Manchego fajtájú juh teljes tejéből készítik. Zárt héjának színe a sárgától a világosbarnáig változhat. Halványsárga vagy elefántcsontszínű tésztája tömör, ruganyos, kissé egyenetlen apró lyukakkal tarkított. Íze karakteres.)

Libamáj különleges és hétköznapi formái:
Libamáj rillette kávés csokoládéval, bogyós gyümölcsökkel
Füstölt máj mogyorókrémmel
Máj zsírjával, lecsóval, friss kenyerekkel
Pisztáciás libamáj bonbon
Libamáj lekvárokkal, mákos kaláccsal

Megújult magyar grillkonyha:
Fogasfilé sült almával
Tanyasi jérce bőrével, paprikás és tejfölhabbal, pirított nudlival, tökmagolajjal
Bébicsülök sárgaborsópürével, színes és ropogós burgonyákkal, céklával
Mentás tökfőzelék vargányával

Desszertjeink:
Csokoládé és bodza fagylalt
Eszterházy-torta
Gyümölcs jégen

Vendégünk a Feind Borház

A Feind Borház a magyar tenger északi partján fekvő Balatonfőkajáron található. A családban ősidők óta hagyomány a szőlőművelés, de profi szinten 1993-tól foglalkoznak szőlővel és készítenek minőségi borokat. 100 hektárnyi területen folyik a termesztés Balatonfőkajáron és Balatonaligán. Ezeken a kiváló adottságú területeken egyre több fajtát ültetnek. Jelenleg 17 féle szőlőből készülnek boraik, hogy Önnek ne legyen gondja a választáskor. Boraikkal országos és nemzetközi versenyeken is kiváló eredményekkel szerepelnek.

A vacsora ára 9 500 Ft/fő. Jelentkezni – a vacsora árának befizetésével – az Akadémiai Klub éttermében 2018. június 27. (szerda) lehet. Tel.: +36-1-312-0626; +36-1-411-6371.

2018. április 16. 19.00 óra

Akadémiai Klub Vörösmarty-terem

A Balaton vonzásában
Meghívott vendég: Váli Péter (VáliBor)
A badacsonyörsi VáliBor évek óta biztos pont a borkedvelők között. A kicsiny birtok mára már nem csak a Péter által jó ízléssel készített borokkal, hanem vendégházzal, fogadóval, házias fogásokkal várja a vendégeket. Most nem kell a tanúhegyekig utazni, hogy mi is megkóstolhassuk a “hegy levét”.

Étel- és borsor:
Aperitif: Budai zöld, 2017
Amuse bouche: Sonkák magvakkal és sajtokkal
Hideg indiai jércenyárs mentás joghurthabbal, salátákkal és zöldségchutney-val
Vince bora, 2016 (zeusz, hárslevelű, sárgamuskotály)
Sültkacsa-leves húsával és töltött tésztával
Szürkebarát, 2016
Grillezett fogasfilé narancsos paszternákpürével és édesburgonya-chipsszel
Tabula Rasa, 2016 (rajnai- és olaszrizling)
Lime sorbett
Luca bora, 2017 (ottonel muskotály és budai zöld)
Érlelt bárányfartő csicsókás árparizottóval, sült céklával és rozmaringos pecsenyelével
Pinot noir, 2016
Mákos almatorta
Édes négyes, 2015
Hordós érlelésű törkölypálinka, 2010
Ásványvíz, kávé tejjel

A vacsora ára 9 500 Ft/fő. Jelentkezni – a vacsora árának befizetésével – az Akadémiai Klub éttermében
2018. április 12-ig (csütörtök) lehet. Tel.: +36-1-312-0626; 411-6371.



2018. május 14. 19.00 óra

Akadémiai Klub Vörösmarty-terem

Bemutatkoznak az “MTA Bora 2018” borkiválasztás nyertes borai

Ebben az esztendőben immáron kilencedik alkalommal ült össze a tudósokból, borszakírókból, boros szakemberekből álló zsűri, hogy kiválassza az MTA borait. Hét kategóriában versenyeztek hazánk kitűnő borvidékeinek termékei. Ezekből adunk ízelítőt e májusi estén.

Étel- és borsor:
Aperitif: Szöllősi Rosé, 2017, Szöllősi Pince (MTA Bora, középkategória rozéborai)
Amuse bouche: Jércesült szarvassonkával és zöldspárgával
Szójában pácolt lazac kéksajtkrémmel, paradicsomokkal
Szent György-hegyi Chardonnay, 2017, Nyári Pince (MTA Bora, középkategória fehérborai)
Málnaleves vaníliazselével
Fehérmorzsás szürkeharcsa újburgonyával és uborkatatárral
Száka Olaszrizling, Figula Pince, 2015 (MTA Bora, felső kategória fehérborai)
Bikafartő töklecsós nudlival
Immortal Cuvée, 2015, Tiffán Ede és Zsolt Pincészete (MTA Bora, középkategória vörösborai)
Villányi Cabernet Sauvignon Premium, 2012, Koch Borászat (MTA Bora, felső kategória vörösborai)
Vaníliamousse gyümölcslekvárokkal, üvegcukorral
Zsófia Cuvée, 2016, Pelle Pince (MTA Bora, középkategória félédes-édes borai)
Ásványvíz, kávé tejjel

A vacsora ára 9 500 Ft/fő. Jelentkezni – a vacsora árának befizetésével – az Akadémiai Klub éttermében
2018. május 10-ig (csütörtök) lehet. Tel.: +36-1-312-0626; 411-6371


Utolsó gasztronómiai estünket 2018. június 29-én (péntek) rendezzük,hagyományainkhoz híven az MTA Székház udvarán.