Vacsoraestek - ínyenceknek | MTA

Akadémiai Klub

Vacsoraestek - ínyenceknek

Vacsoraestek az Akadémiai Klub éttermében

Kerti parti a Feind Pincével
2018. június 29., péntek 18.30

Helyszín: Akadémia Klub, MTA Székház belső udvara
(1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)

Az alábbi ételkülönlegességekből tudnak válogatni az est folyamán:

Európa sonkái és sajtjai:
Emmett's Earl Grey teaízesítésű főtt sonka
(Házi készítésű ínyencség az angliai Suffolk tartományból. Az earl grey teában pácolt, bergamottal fűszerezett sonka illatos, íze pedig lágy. A királynő által is kitűntetett, kivételesen finom angol sonka)

Iberico Cebo
(Az "Iberico sonka" - más néven Pata Negra vagyis "fekete pata"- egy Spanyolországban készített sonkafajta. A legjobb ibériai sonkát az ibériai mangalicából készítik, akik a vágás előtti utolsó héten csak makkot fogyasztanak.)

Citterio Bresaola della Valtellina
(Szárított olasz marhahús intenzív színnel és füstös, édeskés aromával.)

Brillat Savarin, áfonyás sajt
(A Brillat Savarin tehéntejes, tripla tejszínes, brie típusú francia sajt. Krémes, vajas, gazdag, dekadens sajt. "Természetes" héja különösen vékony, ami ritkaságnak számít. Majdnem olyan finom, mint egy fagylalt, főleg az áfonyás külső rétegnek köszönhetően. Az illusztris francia gasztronómus, Anthelme Brillat-Savarin után nevezték el.)

Quattro Latti négytejes sajt
(Négy különböző tejből készült olasz sajt.)

Manchego Semicurado (3 hó)
(A Manchego a legismertebb és legkedveltebb juhtejes sajt Spanyolországban. Formája jellegzetes, melyet az eszpartófüves érlelésnek köszönhetően kap, ami cikkcakkos mintát hagy a sajt oldalán. Ezt a sajtot kizárólag a Manchego fajtájú juh teljes tejéből készítik. Zárt héjának színe a sárgától a világosbarnáig változhat. Halványsárga vagy elefántcsontszínű tésztája tömör, ruganyos, kissé egyenetlen apró lyukakkal tarkított. Íze karakteres.)

Libamáj különleges és hétköznapi formái:
Libamáj rillette kávés csokoládéval, bogyós gyümölcsökkel
Füstölt máj mogyorókrémmel
Máj zsírjával, lecsóval, friss kenyerekkel
Pisztáciás libamáj bonbon
Libamáj lekvárokkal, mákos kaláccsal

Megújult magyar grillkonyha:
Fogasfilé sült almával
Tanyasi jérce bőrével, paprikás és tejfölhabbal, pirított nudlival, tökmagolajjal
Bébicsülök sárgaborsópürével, színes és ropogós burgonyákkal, céklával
Mentás tökfőzelék vargányával

Desszertjeink:
Csokoládé és bodza fagylalt
Eszterházy-torta
Gyümölcs jégen

Vendégünk a Feind Borház

A Feind Borház a magyar tenger északi partján fekvő Balatonfőkajáron található. A családban ősidők óta hagyomány a szőlőművelés, de profi szinten 1993-tól foglalkoznak szőlővel és készítenek minőségi borokat. 100 hektárnyi területen folyik a termesztés Balatonfőkajáron és Balatonaligán. Ezeken a kiváló adottságú területeken egyre több fajtát ültetnek. Jelenleg 17 féle szőlőből készülnek boraik, hogy Önnek ne legyen gondja a választáskor. Boraikkal országos és nemzetközi versenyeken is kiváló eredményekkel szerepelnek.

A vacsora ára 9 500 Ft/fő. Jelentkezni – a vacsora árának befizetésével – az Akadémiai Klub éttermében 2018. június 27. (szerda) lehet. Tel.: +36-1-312-0626; +36-1-411-6371.

2018. április 16. 19.00 óra

Akadémiai Klub Vörösmarty-terem

A Balaton vonzásában
Meghívott vendég: Váli Péter (VáliBor)
A badacsonyörsi VáliBor évek óta biztos pont a borkedvelők között. A kicsiny birtok mára már nem csak a Péter által jó ízléssel készített borokkal, hanem vendégházzal, fogadóval, házias fogásokkal várja a vendégeket. Most nem kell a tanúhegyekig utazni, hogy mi is megkóstolhassuk a “hegy levét”.

Étel- és borsor:
Aperitif: Budai zöld, 2017
Amuse bouche: Sonkák magvakkal és sajtokkal
Hideg indiai jércenyárs mentás joghurthabbal, salátákkal és zöldségchutney-val
Vince bora, 2016 (zeusz, hárslevelű, sárgamuskotály)
Sültkacsa-leves húsával és töltött tésztával
Szürkebarát, 2016
Grillezett fogasfilé narancsos paszternákpürével és édesburgonya-chipsszel
Tabula Rasa, 2016 (rajnai- és olaszrizling)
Lime sorbett
Luca bora, 2017 (ottonel muskotály és budai zöld)
Érlelt bárányfartő csicsókás árparizottóval, sült céklával és rozmaringos pecsenyelével
Pinot noir, 2016
Mákos almatorta
Édes négyes, 2015
Hordós érlelésű törkölypálinka, 2010
Ásványvíz, kávé tejjel

A vacsora ára 9 500 Ft/fő. Jelentkezni – a vacsora árának befizetésével – az Akadémiai Klub éttermében
2018. április 12-ig (csütörtök) lehet. Tel.: +36-1-312-0626; 411-6371.



2018. május 14. 19.00 óra

Akadémiai Klub Vörösmarty-terem

Bemutatkoznak az “MTA Bora 2018” borkiválasztás nyertes borai

Ebben az esztendőben immáron kilencedik alkalommal ült össze a tudósokból, borszakírókból, boros szakemberekből álló zsűri, hogy kiválassza az MTA borait. Hét kategóriában versenyeztek hazánk kitűnő borvidékeinek termékei. Ezekből adunk ízelítőt e májusi estén.

Étel- és borsor:
Aperitif: Szöllősi Rosé, 2017, Szöllősi Pince (MTA Bora, középkategória rozéborai)
Amuse bouche: Jércesült szarvassonkával és zöldspárgával
Szójában pácolt lazac kéksajtkrémmel, paradicsomokkal
Szent György-hegyi Chardonnay, 2017, Nyári Pince (MTA Bora, középkategória fehérborai)
Málnaleves vaníliazselével
Fehérmorzsás szürkeharcsa újburgonyával és uborkatatárral
Száka Olaszrizling, Figula Pince, 2015 (MTA Bora, felső kategória fehérborai)
Bikafartő töklecsós nudlival
Immortal Cuvée, 2015, Tiffán Ede és Zsolt Pincészete (MTA Bora, középkategória vörösborai)
Villányi Cabernet Sauvignon Premium, 2012, Koch Borászat (MTA Bora, felső kategória vörösborai)
Vaníliamousse gyümölcslekvárokkal, üvegcukorral
Zsófia Cuvée, 2016, Pelle Pince (MTA Bora, középkategória félédes-édes borai)
Ásványvíz, kávé tejjel

A vacsora ára 9 500 Ft/fő. Jelentkezni – a vacsora árának befizetésével – az Akadémiai Klub éttermében
2018. május 10-ig (csütörtök) lehet. Tel.: +36-1-312-0626; 411-6371


Utolsó gasztronómiai estünket 2018. június 29-én (péntek) rendezzük,hagyományainkhoz híven az MTA Székház udvarán.